James Steinberg
0

"SAD i EU ne odustaju od BiH"

FENA
Na političkim liderima BiH je da donose odluke koje će pokazati NATO-u i Evropskoj uniji da je BiH spremna da postane punopravna članica ovih dviju institucija, izjavio je danas u Sarajevu zamjenik američkog državnog sekratara James Steinberg, nakon što je sinoć zajedno s državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Švedske Larsom Wahlundom okončao još jednu runda pregovora s bh. političkim liderima o ustavnim promjena.

Steinberg poručuje u razgovoru s bh. novinarima da su SAD i EU zabrinuti situacijom u BiH i njenom spremnošću da u potpunosti sudjeluje u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, dok druge zemlje regiona bilježe značajne napretke na tom planu.

Ističe da je u novim razgovorima s bh. liderima želio dobiti procjenu u vezi s ostvarenim napretkom u 'butmirskom procesu te da bi se pokušale riješiti razlike što bi omogućilo kretanje BiH naprijed prema EU i NATO-u.

Steinberg navodi da je zajedno s kolegom Wahlundom liderima jasno poručio da članstvo u EU i NATO-u nije pravo, nego nešto što zahtijeva od zemalja da udovolje uvjetima i pokažu da mogu doprinijeti ovim dvjema institucijama, a da bi dobili i određene koristi od toga.

Naglasio je da lideri napredak moraju postići što je moguće prije, s obzirom na to da je naredna godina izborna, a "kada ulazite u izbornu godinu morate donijeti procjenu o tome da li je političko liderstvo spremno donijeti određene odluke".

-Nakon sinoćnjih razgovara sam shvatio da neki od vaših lidera to shvataju i da su spremni da se angažiraju. Imaju različite stavove, ali shvataju važnost angažmana da pokušaju naći zajedničko tlo. Neki drugi su više fokusirani na naredne izbore i mislim da su to izazovi koji stoje pred nama, ocjena je zamjenika američkog državnog sekretara.

Izrazio je spremnost da se ponovno vrati u BiH, poručivši da SAD i EU, bez obzira na to što nije postignut napredak, neće odustati od ovog procesa. Upozorava, međutim, da je odgovornost isključivo na liderima, a da je međunarodna zajednica spremna pružiti pomoć.

-SAD i EU spremni su da nastave raditi sa strankama u BiH, kazao je Steinberg, pojasnivši da za postizanje napretka nema određenog roka. Ističe da lideri moraju pokazati međunarodnoj zajednici da su sposobni da idu dalje, ali je "pitanje da li u narednim sedmicama mogu to uraditi".

-Potičemo ih da pokušaju što je moguće prije ići naprijed. Postoji jedna prilika u procesu članstva u NATO-u i EU i treba to da iskoriste, ustvrdio je Steinberg.

Govoreći o 'butmirskom paketu', on poručuje da postoje određeni zahtjevi koje lideri moraju ispuniti da bi pokazali spremnost BiH da postane članica NATO-a i EU. Važno je da rukovodstvo pokaže da je zemlja sposobna da funkcionira na efikasan i djelotvoran način i da udovoljava potrebama članstva u ovim organizacijama.

Steinberg kaže da "SAD i EU jedva čekaju da BiH prođe kroz otvorena vrata ka članstva u EU i NATO-u, ali da su to vrata kroz koja moraju proći lideri u BiH" jer to za njih neće učiniti međunarodna zajednica.

-Previše lidera ovdje traže od strana vani da nađu rješenja, ali suština da budete članica evropskih i evroatlantskih institucija jeste da sami donosite odluke i da ste spremni biti njihova članica, naglasio je.

Navodi da će zajedno s državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Švedske Larsom Wahlundom podnijeti izvještaj o rezultatima razgovora s bh. političkim liderima Vijeću Sjeveroatlantskog saveza i Vijeću EU naredne sedmice.

Nije želio prejudicirati odluku zemalja članica NATO-a o pristupanju BiH MAP-u, navodeći da je na Vijeću Sjeveroatlantskog saveza da izvrši procjenu i donese odluku.

-Ne želim da predvidim rezultat, ali dat ću ažuriran izvještaj o situaciji i oni će postaviti pitanje da li je liderstvo spremno poduzeti korake koje će im omogućiti daljnji napredak u članstvu u NATO-u. Nisam spremna otići pred NATO i reći da su se stranke objedinile i spremne da donesu određene odluke koje SAD smatra važnim u vezi s tim procesom, kazao je Steinberg.