Nakon Čovićevih najava blokada
0

SAD i Britanija: Nastaviti rad na prioritetnim reformama

Priredio: F. B.
Brzo i odlučno krenuti u formiranje novih vlada
Brzo i odlučno krenuti u formiranje novih vlada
Upit o tome kako komentiraju Čovićevu najavu da će, ukoliko ne bude dio vlasti, blokirati njenu uspostavu, uz podsjećanje na reakcije međunarodnih zvaničnika nakon što je prije nepunih deset godina isto pokušao uraditi Čovićeg prethodnik Ante Jelavić, poslali smo ambasadama Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Norveške i Njemačke, kao i Uredu visokog predstavnika u BiH. Zasad smo odgovore dobili od Amasade SAD-a i Velike Britanije.

"Bilo da su dio vladajuće koalicije ili su u opozicije, mi podstičemo sve političke stranke da doprinesu zajedničkom naporu neophodnom na putu Bosne i Hercegovine ka punim euroatlantskim integracijama“, saopćeno nam je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

“Nije naša praksa da komentarišemo pojedinačne izjave ili sastanke u vezi sa formiranjem vlasti. U principu, mi podstičemo relevantne političke lidere da brzo i odlučno krenu u formiranje novih vlada koje će nastaviti rad na mnogim prioritetnim reformama koje stoje pred BiH“, kazano nam je u Ambasadi Velike Britanije.