BiH
0

SAD donira softver Ministarstvu pravde BiH

FENA
Ambasador SAD-a u BiH Douglas McElhaney predat će sutra Ministarstvu pravde BiH novi softver za praćenje i obradu predmeta, najavljeno je danas iz USAID-a.

Ministarsvo pravde BiH jedno je od rijetkih ministarstava na državnom nivou koje pruža direktne usluge građanima. Istovremeno, u Ministarstvo stiže sve više predmeta, tako da je samo tokom 2006. primljeno više od 14.000 predmeta, a svi oni su zavedeni i obrađeni ručno.

Putem Projekta razvoja sektora pravosuđa (JSDP), USAID je za Ministarstvo pravde osiguralo softver i hardver za upravljanje i obradu dokumenata i predmeta.

Novi softver omogućit će lakše praćenje predmeta, čime će biti poboljšan kvalitet usluga koje Ministarstvo pruža građanima.

Softver podržava i centralnu bazu podataka teških krivičnih djela. Naime, svi bh. sudovi dostavljaju Ministarstvu pravde BiH informacije o teškim krivičnim djelima i njihovim počiniocima.

Baza podataka pomoći će Ministarstvu da preduzima efikasne mjere u borbi protiv kriminala u BiH.

JSDP je petogodišnji projekt koji radi na unapređenju sudske administracije i jačanju vladavine prava u BiH. Do danas je američka vlada putem USAID-a osigurala više od milijardu dolara pomoći namijenjene ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u Bosni i Hercegovini.