BiH
0

SAD: 325 hiljada imena u protivterorističkoj bazi podataka

FENA
Američki Nacionalni protivteroristički centar u svojoj centralnoj bazi podataka sadrži 325 hiljada imena navodnih osumnjičenika za međunarodni terorizam ili osoba koje im pomažu.

Taj se broj, prema protivterorističkim dužnosnicima, više nego učetverostručio od jeseni 2003. godine, piše u srijedu "Washington Post".

Jedan neimenovani dužnosnik administracije izjavio je da američki državljani čine tek vrlo mali dio tog popisa imena; većina su stranci koji ne žive u Sjedinjenim Državama.

Glavni dobavljač imena za taj popis – prema pisanju vašingtonskog lista – jeste Nacionalna sigurnosna agencija (NSA), no dužnosnici odbijaju reći koliko imena u bazi je povezano s kontroverznim prisluškivanjem na domaćem tlu koji provodi ta obavještajna agencija.

Prije 2004. godine, imena osumnjičenih terorista i njihovih pomagača nalazila su se u 26 različitih baza podataka, različitih vladinih agencija i službi. Sada se podaci iz ove objedinjene baze šalju FBI-jevom Centru za terorizam, koji iz njih radi popise za Agenciju za sigurnost zračnog saobraćaja – za zabranu leta, Državnom sekretarijatu – za odbijanje zahtjeva za vize, Ministarstvu domovinske sigurnosti – za kontrolu ulaza na graničnim prijelazima, te Nacionalnom kriminalističkom informacionom centru – za distribuciju policiji.

Vašingtonski list iznosi i zabrinutost nekih stručnjaka i grupa za zaštitu građanskih prava da tako velik popis imena u jednoj protuterorističkoj bazi podataka ističe problem takozvanih 'lažnih negativnih' odnosno nevinih osoba koje su zaustavljane na ispitivanje ili im je uskraćeno pravo putovanja ili viza zato što je njihovo ime na popisu bilo greškom ili je jednako ili slično imenu nekog pravog osumnjičenika. Među takvima su bili i neki članovi američkog Kongresa. Postoje li načini da nevini ljudi uspiju maknuti svoje ime iz te i drugih sličnih protuterorističkih baza podataka? – pita "Washington Post".