BiH
0

Sačinjen nacrt Akcionog plana za reviziju strategije za provedbu Aneksa 7.

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH sačinilo je uz podršku UNHCR-a u BiH nacrt Akcionog plana za reviziju Strategije za provedbu Aneks 7. Daytonskog sporazuma, koji je ove sedmice dobio podršku relevantnih domaćih i međunarodnih institucija.

O reviziji Strategije za provedbu Aneksa 7. Daytonskog sporazuma raspravljala je i Komisija za izbjeglice i raseljene osobe BiH, koja je podržala rad radnih grupa na izradi ovog dokumenta, saopćeno je iz kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića.

Ministarstvo je pokrenulo proces revizije Strategije smatrajući da treba završiti proces obnove, ali i vidjeti koja su najpraktičnija rješenja za olakšan proces povratka i reintegriranja u BiH.

U proteklom periodu također otvorena su još neka pitanja, kao što je pravo na naknadu štete nastale tokom neprijateljstava, a koja ne može biti vraćena raseljenim osobama i izbjeglicama.

Da je revizija Strategije obiman posao, govori podatak da je samo u početnoj fazi, ne računajući kantonalna ministarstva i službe u Federaciji BiH, uključeno oko 70 institucija - ministarstava i službi, domaćih i međunarodnih te vladinih i nevladinih organizacija.

Potrebno je preispitati i uskladiti propise, analizirati mogućnosti i prvenstveno budžete, predložiti najtransparentnija i najefikasnija rješenja, a sve radi lakšeg reintegriranja povratnika i rješavanja najvažnijih pitanja iz ove oblasti u naredne tri godine.