Načelnik Zenice u RK Bosna
0

"Sačekati presudu Suda u Beogradu"

FENA
Protest u Zenici (Foto: M. Pivić)
Protest u Zenici (Foto: M. Pivić)
Delegacija Općine Zenica, predvođena načelnikom Husejinom Smajlovićem i predsjedavjućeg Vijeća općine, Nebojšom Nikolićem večeras je posjetila bivše radnike robne kuće “Bosna” koji već sedam dana protestuju zatvoreni u napuštenom objektu.

Smajlović je nakon sastanka s ovom grupom ljudi izjavio kako ih nije uspio nagovoriti da prestanu s ovom vrstom protesta.

“Došao sam kako bih im predložio da napuste robnu kuću i da se potom zgrada zapečati do donošenja presude na Trgovačkom sudu u Beogradu. Međutim, to nisam uradio jer nisam mogao pružiti garancije da će sudska odluka biti povoljna za radnike. Žao mi je, ali oni su odlučili ostati u objektu dok se se postigne neko rješenje”, kazao je Smajlović, koji je odbacio općinsku odgovornost za problem 40-ak bivših radnika robne kuće “Bosna”.

“Ovo je problem privatizacijskog procesa u našoj zemlji. Nažalost, ostaje nam da čekamo presudu suda u Beogradu koji će raspravljati o obavezama kupca”, dodao je Smajlović.

Grupa nekadašnjih radnika RK Bosna protestuju unutar objekta, bez struje i grijanja, tražeći uvezivanje radnog staža, uplate doprinosa za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje, te isplatu otpremnina.