BiH
0

Sabrihafizović: Microsoft u borbi protiv softverskog piratstva

FENA
Pravni zastupnik BSA u BiH, Džemil Sabrihafizović, za vrijeme prezentacije Windows Vista, 2007 Officea i Exchange Servera 2007 u Mostaru, istaknuo je njihov značaj prvenstveno u zaštiti autorskih prava proizvođača softvera i borbu protiv softverskoga piratstva.

Prema njegovim riječima, u BiH stopa softverskog piratstva u 2005. godini procijenjena je na 69 posto, što znači da na svakih 100 prodanih kompjutera 69 ih ima instaliran nelegalan softver.

"Od toga trpe štete, ne samo proizvođači, nego se štete nanose i legalnim korisnicima softvera jer je riječ o nelojalnoj konkurenciji. Također, veliki su gubici u porezima i na radnim mjestima", kazao je Sabrihafizović dodavši da bi za samo 10 posto smanjenja stope softverskoga piratstva u BiH u kratkom roku bilo otvoreno više od 1 do 400 novih radnih mjesta u informatičkom sektoru.

"I to radnih mjesta za visoko stručne kadrove koji su često u prilici raditi taj isti posao u inostranstvu", ustvrdio je Sabrihafizović.

Također je ustvrdio da bi i neto prihod u sektoru informacijskih tehnologija (IT) porastao za 90 miliona dolara te da bi direktni porezi iz oblasti ovoga sektora bili povećani za 14 miliona dolara. Sabrihafizović je istaknuo kako postoje ozbiljni razlozi da se pokrenu aktivnosti na uvođenju reda i legalizaciji u korištenju softvera.

U tom pogledu i Microsoft BiH je pokrenuo značajne aktivnosti u protekle dvije godine, ostvarivši kontakte s oko 4 000 kompanija u BiH i s 40 velikih kompanija za koje se sigurno zna da koriste nelegalan softver, kazao je Sabrihafizović.

Podsjetio je da se vrlo često provode i medijske kampanje s tim ciljem te posebni edukativni programi za policiju, inspekcije, tužitelje i suce kako bi uskoro mogli početi preuzimati slučajeve ilegalnoga korištenja softvera.

Inače, riječ je o kaznenom djelu za koje je propisana novčana kazna od 5 000 do 50 000 KM, a za teži oblik krivnje i kazna zatvora do tri godine.