BiH
0

Sabljaković: Na izborima 2014. na listama minimum 40 posto žena

FENA
U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH formiran je Klub parlamentarki u kojem su 22 žene iz osam političkih stranaka i jedna nezavisna zastupnica. O ciljevima i budućim aktivnostima kluba parlamentarki u razgovoru za Agenciju FENA govorila je koordinatorica Kluba, zastupnica Hafeza Sabljaković.

"Prije svega, naš cilj je da se 2014. godine na listama političkih stranaka nađe minimum 40 posto žena. Znači, cilj nam je usaglašavanje Izbornog zakona sa Zakonom o ravnopravnosti spolova. Također nam je cilj da na listama ne bude samo 40 posto žena, nego da bude i izabrano isto toliko koliko se i nalazi na listama", kazala je Sabljaković.

Mislim, istaknula je ona, da je alarm zazvonio na lokalnim izborima gdje je bilo 30 posto na listama svih stranaka, međutim kada pogledamo sastav vijeća vidimo da zapravo tih žena nema.

"Mislim da je jako mali broj općina gdje imamo i približno 30 posto. Imamo čak vijeća da nema niti jedne žene", navodi Sabljaković.

Upitana na koji način će Klub parlamentarki djelovati u Parlamentu Federacije BiH, Sabljaković je odgovorila da nastoje da kroz izmjene Poslovnika postanu jedno od radnih tijela, zajedničko radno tijelo oba doma Parlamenta Federacije BiH.

"Još uvijek moramo djelovati neformalno s obzirom na to da su izmjene Poslovnika u toku. Vjerujem da će naše kolege, prije svega, prihvatiti da imamo klub žena parlamentarki. Mislim da to nije paralelizam niti jednom klubu i smatram da postoji opravdanost da imamo svoj klub. To prije svega mislim zbog zakonodavstva koje se tiče poboljšanja položaja žene i porodice, ali svakako i drugih zakona koji se tiču ekonomskog jačanja žena", kazala je Sabljaković.

Neshvatljivo je, ističe ona, da kroz budžete nikada ne predvidimo niti najmanje iznose, bilo kroz poticaje, bilo kroz neka druga davanja, grantove, ciljano namijenjeno za žensko poduzetništvo, za žene poljoprivrednice, kojih ima u Federaciji, a koje se vrlo teško izbore za ta sredstva.

"Na državnom nivou je nedavno donesen zakon o finansiranju političkih stranaka i kroz jedan član se predviđa da sredstva koja idu političkim strankama, pored toga što idu 30 posto za političke stranke, 60 posto zastupnicima, 10 posto ide političkim strankama u čijim se klubovima nalaze žene. Mislim da je to jedan simboličan pomak, ali jako značajan jer bi i to trebalo da motivira političke stranke da na neki način daju podršku ženama i da se više zalažu da žene uđu u parlamente sa svih nivoa", kazala je Sabljaković.

Na pitanje u vezi s planiranim aktivnostima kluba parlamentarki, odgovorila je da je, prije svega, prioritet zakonodavstvo.

"Trenutno je u proceduri Zakon o radu, porodiljsko bolovanje, to nam je na neki način prioritet, jer ćemo imati priliku da utičemo. Smatram da bi žene u cijeloj Federaciji, ali i u BiH trebale imati ista prava, a nikako da kantoni koji su "bogatiji" svojim porodiljama mogu dati veća prava, a tamo gdje nema novca porodilje nemaju nikakva prava", navodi Sabljaković.

Također ćemo se, dodala je, baviti i zaštitom djeteta. Ona ističe kako je žalosno da u Federaciji BiH djeca, prije svega iz siromašnih porodica, nemaju pravo na dječiji doplatak ili dodatak.

"Smatramo da to treba biti jedan od prioriteta. Zatim nezaposlenost, ne samo žena nego i mladih jer to je pitanje svih pitanja, od zapošljavanja i davanja šanse mladima da zasnuju radni odnos ovisi i to da ti mladi ostanu u zemlji. Podatak da 82 posto mladih želi da napusti BiH je stravičan podatak i vlasti u BiH se moraju baviti prioritetno tim pitanjima", ističe Sabljaković dodajući da će jedno od pitanja kojima će se baviti biti i obrazovanje.

Upitana da li će klub parlamentarki sarađivati s parlamentarkama na ostalim razinama vlasti, Sabljaković je kazala da je njihov prvi zadatak da s kolegicama iz Doma naroda Parlamenta FBiH naprave zajedničko radno tijelo.

"To je već do kraja februara planirano i vjerujem da ćemo uspjeti. Također, u našem planu rada stoji i saradnja s kolegicama na državnom nivou, u RS-u i Brčko Distriktu".

"Smatram da mi žene parlamentarke treba da se udružujemo, umrežujemo, jer ovo što mi radimo, ovo je proces koji ne smije stati. Svaki početak je težak i sigurno će naići i na pozitivne i na negativne kritike. Međutim nas ne smije ništa obeshrabriti iz razloga što radimo nešto što je od interesa za cijelu zemlju BiH. Dugoročno, naši rezultati će biti takvi da ćemo efekte osjetiti svi", kazala je Sabljaković, dodajući da, prije svega, očekuju podršku kolega u parlamentima.

Pored saradnje s parlamentarkama na ostalim nivoima vlasti, Sabljaković navodi da su njihov neizostavan partner nevladine organizacije, kao i međunarodne organizacije.

Zastupnica SBB-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Ismeta Dervoz kazala je Feni da su njihove kolegice iz Federalnog parlamenta otišle jedan korak naprijed, "one su formirale klub o kojem se razgovara već stanovito vrijeme među nama“.

"Imamo vrlo dobru saradnju i korelaciju bez obzira na kojem zakonodavnom nivou radimo i gdje smo izabrane", kazala je Dervoz.

Ona smatra da će formiranje ovakvog kluba svakako doprinijeti tome da se specifični problemi žena i ženska ljudska prava brže artikuliraju, da brže komuniciraju prema javnosti i sigurno na jedan kvalitetniji i bolji način dovode do rješenja.

Dervoz navodi da imamo odličan Zakon o ravnopravnosti spolova na državnom nivou i dobre prateće zakone na entitetskim nivoima.

"Mislim da ovakav način udruživanja žena samo doprinosi tome da se neki od specifičnih problema za žensku populaciju u BiH brže i lakše artikuliraju i dovedu do rješenja. Ovo nije ništa novo, u svijetu je potpuno uobičajena praksa da postoje klubovi parlamentarki. Nevezano za naša politička opredjeljenja, nevezano za naše partije kojima pripadamo, mi smo žene, među nama su majke, sestre, supruge, dakle one koje imaju jednake probleme, jednake potrebe i to je ono što nas vezuje prirodno", kazala je Dervoz, dodajući da je ovo izvanredan potez kolegica na federalnom nivou.