BiH
0

Sabitu Škampi šest godina zatvora za zločine u Jablanici

Klix.ba
Kantonalni sud u Mostaru proglasio je Sabita Škampu, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), krivim za zločine nad civilima počinjene na području općine Jablanica i osudio ga na šest godina zatvora.

Škampo, nekadašnji pripadnik 44. brdske brigade Četvrtog korpusa ABiH, proglašen je krivim da je 28. jula 1993. u mjestu Doljani (općina Jablanica), ispalio tromblonsku minu na kuću u kojoj su se nalazili civili hrvatske nacionalnosti. U presudi je navedeno da je Ivan Žarić tom prilikom ranjen u lijevu stranu trbuha, te da je nakon tri dana preminuo, izvijestio je Birn Justice Report.

Hamo Kebo, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da je Kantonalno tužilaštvo u Mostaru van sumnje dokazalo da je Škampo kriv za smrt Ivana žarića.

"Nama su predočeni iskazi svjedoka koji su prepoznali optuženog i potvrdili da je tog dana ispalio tromblonsku minu na Ivana Žarića, koji je stajao kraj prozora. Također, optuženi je mogao zaključiti da se radi o civilnoj osobi i da mu od iste ne prijeti nikakva opasnost", rekao je Kebo.

Škampo je odlukom Sudskog vijeća oslobođen krivice po tački optužnice koja ga je teretila za pokušaj ubistva Andrije, Slave, Anđe i Mire Žarić sa njeno troje malodobne djece, te Ankice Matić, koji su također bili u kući Ivana Žarića, ali su preživjeli eksploziju.

Sudija Kebo je istakao da tužilaštvo nije uspjelo dokazati kolika je razorna moć tromblonske mine koju je optuženi Škampo ispalio, te se stoga nije moglo zaključiti da li je imao namjeru da ubije sve civile u kući.

U obrazloženju presude stoji da je Odbrana dokazala da su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zarobili Škampu u aprilu 1993., te da je mjesec dana proveo u logoru u Gornjem Vakufu, nakon čega je razmijenjen i vraćen u Jablanicu.

Kebo je istakao da premda je Odbrana pokazala da je postojala naredba da bivši logoraši nisu smjeli učestvovati u borbenim aktivnostima u julu 1993. godine, ipak nije dokazano da Škampo nije prekršio tu naredbu.

"Iako je vojska dala naredbu, ne znači da se optuženi nje i pridržavao. Sukob između ABiH i HVO-a 28. jula 1993. trajao je sat i po i ubijeno je osam civila, iz čega se da zaključiti da su neki od pripadnika ABiH zabranu prekršili", rekao je Kebo.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH. S.G.