BiH
0

Šabiću ukinut pritvor i određene mjere zabrane

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odlučujući po prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane, Sud BiH donio je rješenje kojim je djelimično usvojen prijedlog te je osumnjičenom Senadu Šabiću ukinut pritvor i određene mjere zabrane.

Šabiću je zabranjeno napuštanje mjesta boravišta (kućni pritvor) uz obavezu službenih osoba ovlaštene policijske uprave da vrše nasumične kontrole Šabića tri puta sedmično.

Mjerama zabrana određeno je da mu se propisuje zabrana sastajanja sa određenim osobama (zabrana sastajanja i telefonske komunikacije neposredno ili preko posrednika sa saslušanim svjedocima te kontaktiranje sa svjedocima koje Tužilaštvo planira saslušati, kao i približavanje svjedocima na udaljenosti od 100 metara).

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora, saopćeno je iz Suda BiH.

U preostalom dijelu prijedlog Tužilaštva BiH od 3. juna, kojim je predloženo određivanje mjere zabrane putovanja je odbijen kao neosnovan.

Azra Miletić osumnjičena je za krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi te krivično djelo kršenje zakona od strane sudije, dok su Senad Šabić i Ramo Brkić osumnjičeni za krivično djelo davanje dara ili drugih oblika koristi, saopćeno je iz Suda BiH.