BiH
8

Sa zalaskom sunca nastupio je ramazan, mjesec posta i oprosta

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Vjernici u našoj zemlji s radošću su večeras sa zalaskom sunca dočekali nastupanje ramazana - najvažnijeg mjeseca po islamskom vjerovanju. Sa Žute tabije iznad Sarajeva tradicionalno se začuo pucanj topa.

Prvi teravih-namaz u ramazanu klanja se večeras u džamijama širom Bosne i Hercegovine, a prvi dan mjeseca posta i oprosta, ali i mjeseca lijepih želja je u četvrtak, kada će postači ustati u ranu zoru na sehur.

Sa potpunim odricanjem od hrane, pića, pušenja i tjelesnih zadovoljstava, ali i nedoličnog govora i ponašanja počet će u 2:27 sati, kada je sehur, a iftariti u 20:37 sati. To znači da će postači u našoj zemlji prvog dana postiti duže od 18 sati.

Post je obavezan za sve fizički i psihički zdrave i punoljetne muslimane i muslimanke, a mjesec ramazan ove godine će trajati do petka, 17. jula, kada nastupa prvi dan Ramazanskog bajrama.

Bajram namaz se klanja u 5:57 sati.

U današnjoj tradicionalnoj ramazanskog poruci reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića pozvano je na zbližavanje sa braćom, sestrama, rodbinom i prijateljima.

Govoreći o početku ramazana i posta, reis Kavazović je rekao: "To je veliko dobro za nas, radost za naše duše, umorne od dunjalučkih briga i odmor za tijela. U ramazanu ćemo učiti Kur’an, uživati u milozvučju njegovih ajeta i diviti se mudrosti njegovih poruka. Prisjetit ćemo se i snage zajednice muslimana na Bedru i biti inspirirani da i mi tome jedinstvu težimo, srcem i dušom. U ramazanu ćemo osjetiti i djelić slasti oslobođenja i povratka domu, koji su osjetili prvi muhadžiri Meke".

Na prostoru Žute tabije večeras je počeo i drugi Sarajevo ramazan festival, koji ima za cilj prezentirati lijepe ramazanske običaje i bogatstvo islamske kulture i umjetnosti. Uprkos kiši na otvaranju se pojavio značajan broj gostiju. Ovaj festival će do 17. jula iftarima i bogatim kulturnim sadržajem ispuniti ramazansko vrijeme u ambijentu jednog od najstarijih objekata u gradu.

Portal Klix.ba svim svim vjernicima islamske vjeroispovijesti želi da ramazanske dane provedu u zadovoljstvu, miru i blagostanju.