Dragan Čović
0

"Sa SNSD-om ćemo formirati vlast"

SRNA
Dragan Čović
Dragan Čović
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da će na predstojećim izborima u BiH među bošnjaćkim strankama biti dosta podijeljenosti, dok će kod srpskih pobijediti SNSD sa kojim HDZ BiH planira da formira vlast nakon izbora.

On je istakao da je sasvim sigurno da se na državnom nivou neće moći formirati vlast bez SNSD-a i HDZ-a BiH.

"Problem su bošnjačke stranke. Mislim da će najmanje dvije bošnjačke stranke morati da učestvuju u vlasti na državnom nivou. Među bošnjačkim strankama postoje jaki uslovi koaliranja i to me zabrinjava", rekao je Čović u prostorijama stranke u Mostaru gdje su danas on i kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto organizovali druženje sa novinarima. 

Čović je napomenuo da, iako postoji samo usmeni sporazum o saradnji sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, taj dogovor nikada nije prekršen i da je za njega čvrsta riječ "jača od bilo kakvog potpisa". 

Govoreći o očekivanjima od predstojećih izbora, Čović je rekao da je uvjeren u pobjedu HDZ-a BiH i da ova stranka može bez pomoći ostalih partija "pobijediti" SDP BiH u trci za mjesto hratskog člana Predsjedništva BiH. 

On je dodao da ova stranka ne bi imala ništa protiv ni da dobije podršku ostalih hrvatskih stranaka, te da čak postoje razgovori na tom nivou da neke druge hrvatske stranke odustanu od isticanja svojih kandidata kako bi podržale Borjanu Krišto. 

Čović je ponovio da je nekoliko puta lično pokušao da razgovara o zajedničkom hrvatskom predsjedničkom kandidatu sa ostalim potpisnicama Kreševske deklaracije, ali da nije bilo uspjeha. 
Govoreći o svojoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, Borjana Krišto je rekla da ima dovoljno političkog iskustva i da može odgovoriti svim zadacima i obavezama. 

"Naše je prioritetno pitanje čovjek, hrvatski narod i njegova pozicija i na tome ću insistirati i zasnivati kampanju. Zalagaću se za cjelovitu BiH u kojoj će Hrvati biti ravnopravni sa druga dva naroda", rekla je Krišto koja je i predsjednica Federacije BiH.