BiH
0

Sa sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas u nastavku ranije prekinute sjednice neće razmatrati prijedlog amandmana na Ustav BiH koji su predložili poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i SDA Bakir Izetbegović.

Također neće biti razmatran ni Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti čiji je predlagač poslanik Stranke za BiH Ekrem Ajanović.

Tri člana Komisije iz RS-a ni danas a ni prošli put nisu bili spremni raspravljati o ovim prijedlozima i kazali su da će, ukoliko se o njima bude raspravljalo, napustiti sjednicu.

Nakon diskusije, a prije nego što su na sjednicu došla dva člana Komisije iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović je kazao da nema poslovničkih uvjeta za rad kada su u pitanju ove dvije tačke.

Predložio je da se o tome obavijesti Kolegij Predstavničkog doma i Predstavnički dom PSBiH, a da Komisija danas nastavi raditi po ostalim tačkama dnevnog reda. To je bilo dovoljno da članovi Komisije iz RS-a prisustvuju nastavku sjednice. U međuvremenu, na sjednicu su došla i dva člana Komisije iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 tako da je Komisija bila u punom sastavu.

Džaferović je u pauzi zasjedanja rekao novinarima da Komisija treba da upozna Predstavnički dom o stanju u vezi sa svim onim što se dešavalo u Komisiji povodom ova dva prijedloga.

„Ove konstatacije u izvještaju dostavit ću Kolegiju Predstavničkog doma i o ovom stanju obavijestiti Predstavnički dom“, kazao je Džaferović.

Na novinarsko pitanje kakva je sudbina ovih prijedloga, Džaferović je odgovorio da je Ustavnopravna komisija zadužena da u ovoj fazi odlučuje o ustavnom osnovu.

„O ovim činjenicama da Komisija nema kvoruma da odlučuje o tome bit će obaviješteni Kolegij i Predstavnički dom i na njima je da donesu odluku. Procedura očigledno nije završena, nije ni počela, ne postoje uvjeti da započne procedura, nažalost“, konstatirao je Džaferović.

Na pitanje da li se može reći da su ove dvije tačke skinute s dnevnog reda Džaferović je odgovorio: „Ne možemo reći da su skinute s dnevnog reda“.