Dušanka Majkić
0

'Sa rupama u granici nema viznih olakšica'

SRNA
Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Dušanka Majkić potvrdila je da je Evropska unija u posljednjem izvještaju zatražila od BiH da se poboljša upravljanje granicom, kao jedan od osnovnih uslova za liberalizaciju viznog režima i integraciju u EU.

"To je jedna od najlošije uređenih oblasti, jer su institucije BiH praktično ostavile prostora da to pitanje uređuju stranci i međunarodne organizacije, koje daju sredstva za tu namjenu. I kada državljani BiH dobiju biometrijski pasoš, BiH će morati ispuniti uslov bezbjednosti granica da bi ostvarila bezvizni režim", naglasila je Majkićeva.

Ona je za sutrašnji "Fokus" izjavila da se divlji granični prelazi moraju zatvoriti, kako bi se onemogućio prelaz stranih državljana koji ilegalno dolaze na ove prostore, ali i kako bi se stalo u kraj trgovini ljudima, drogom i oružjem.

"Fokus" saznaje da samo na granici sa Hrvatskom postoji 118 ilegalnih prelaza, što, po pisanju ovog lista, priznaje i Granična policija BiH, koja je u nekoliko navrata od Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara tražila pomoć i podršku u nastojanju da što prije zatvori sve divlje prelaze.

Majkićeva ističe da je veoma mali broj graničnih prelaza sređen, što daje mogućnost da u BiH ulazi "kako ko hoće i kada hoće".

Ona je napomenula da direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić veoma savjesno obavlja svoj posao i stalno pokušava da dobije podršku Ministarstva bezbjednosti BiH, ali, kako je naglasila, "izgleda da to čini uzalud".

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Mirko Okolić podsjeća da su BiH i Hrvatska nastale iz jedne države i da granična struktura nije uređena tako da bi se mogla lako kontrolisati, kao što bi to bilo između dvije države koje su dug period samostalne.

On je napomenuo obično svaku granicu na nepristupačnim terenima čuva vojska, što nije slučaj s BiH.

"Mi ćemo prije ući u EU nego što će granice sa susjednim državama biti dovedene u red. Granična policija u svojim tehničkim, materijalnim i ljudskim mogućnostima veoma dobro radi posao", rekao je Okolić.