BiH
25

Sa računa "Platforme BiH" za ugrožene u poplavama uplaćeno 28.000 eura

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
"Platforma BiH" je zajedno s nevladinom organizacijom "Komšiluk" iz Sarajeva 15. maja pokrenula veliku humanitarnu akciju pod nazivom "Nove mostove gradimo zajedno", za područja u Bosni i Hercegovini koja su zadesile katastrofalne poplave.

Do petka 27. juna na bankovni račun "Platforme BiH" (NL19ABNA0411938363) je uplaćeno preko 53.000 eura, od donacija pojedinaca i bh. klubova u Holandiji ili zaradom od prodaje garderobe u dva navrata (4.250+3320 eura) za koju nije pokazan interes u BiH te prihode od humanitarnih koncerata: Emir Blažević (580 eura) i "Benefiet Natuurramp Bosnië" u De Balie u Amsterdamu (1.800 eura)...

U proteklih mjesec dana s računa "Platforme BiH" u Bosni i Hercegovini je donirano ukupno 28.000 eura.

Spisak do sada utrošenih sredstava u urgentnim akcijama pomoći poplavljenim područjima:

  • NVO "Komšiluk" - prebačeno 2.000 eura od čega je kupljena hrana i neophodna sredstava (dva kombija i tri mala auta) za područje Lukavca i selo Modrac pored Lukavca, Bosanske Posavine (izbjeglice iz Gunje (Hrvatska) te Krepšić, Grebnica, Tišine, Odžak, Doboj, Šerići, Kolići, Topčić Polje. Ukupno dva kombija i četiri mala auta hrane i ostaloga.

  • Ronilačkom klubu "Vir" Sanski Most uplaćeno je 2.000 eura za njihove osnovne potrebe u danonoćnom angažmanu na terenu u spašavanju ljudi i imovine u opštini Sanski Most

  • NVO “Don” iz Prijedora, takodjer 2.000 eura za pomoć ugroženima u Prijedoru, od čega je za “BH Fantomi” Kozarac otislo 500 KM te 1000 KM za Vatrogasno društvo Kozarac koji su danima na terenu bili s NVO “Optimisti 2004” u Prijedoru, Sanskom Mostu te posjetili i odnijeli pomoć u Doboj i MZ Kosova kod Maglaja.

  • NVO CMOK Tuzla 1.436 eura za kupovinu lopata i ostalog potrebnog materijala za sanaciju terena (opština Bratunac)

  • NVO CMOK Tuzla – 3.000 eura za drugu akciju (kupovinu ralica za traktore koji u Podrinju rade na čišćenju terena te manji dio za gorivo i ostale troškove volonterima koji odnesu pomoć na poplavljena područja)

  • BH “Fantomi” Kozarac, 2.000 eura uplaćeno za pomoć u brojnim angažmanima na terenu u više poplavljenih područja (Odžak)

  • 2.000 eura NVO CMOK u Tuzli za kupovinu hrane i drugih sredstava u Istočnoj Bosni (Bijeljina, Janja, Bratunac) te sela oko Kalesije (30 paketa)

  • NVO “Komšiluk” 3.000 eura za urgentnu akciju u Posavini (Orašje), Doboj (tri puna terenca i tri mala auta hrane, odjeće, higijenskih potrepština), Kladanj i okolna sela (donacija za deset ugroženih porodica), Šerići kod Zenice, Žepče, Svrake i Doglodi (Kanton Sarajevo), prevoz šlepera s hranom iz Holandije za Maglaj. Posebna posjeta nani Šemsi Kondžić iz Rečice kod Olova s hranom i higijenskim potrepštinama za mjesec dana.

  • NVO “Pomozi.ba” iz Sarajeva, razvoženje pomoći na terenu - 3.000 eura (gorivo).

  • BH Fantomi Kozarac, 1.516 eura, razvoženje pomoći kombi vozilima iz Tuzle za Šeriće kod Zenice, Topčić Polje i Željezno Polje.

  • NVO CMOK, 2.998 eura, (2.000 eura za kupovinu preko 30 tona kreča za krečenje stanova i kuća te 998 eura za gorivo za razvoženje humanitarne pomoći; do 26. juna kreč je već raspoređen po raznim gradovima i selima.

  • BH Fantomi, 3.000 eura, kupovina kućanskih aparata i kreveta za 14 familija teško pogođenih poplavama u Tukovima kod Prijedora.

"Na računu 'Platforme BiH' trenutno je preko 25.000 eura uz stalni priliv novih sredstava. Za sva utrošena sredstva imamo izvještaje s terena, a po završetku akcije očekujemo od partnerskih nevladinih organizacija u BiH pokriće u računima i fotografijama", poručuju iz "Platforme" podsjećajući da je 10. juna pokrenuta akcija "10 eura za BiH" s kontinuiranim mjesečnim donacijama donatora, ne samo iz Holandije, nego i Finske, Njemačke, Hrvatske i Švedske

Istakli su i kako je u Maglaju 17. juna održan sastanak predstavnika Koordinacionog odbora s partnerskim NVO iz BiH na kome su utvrđene smjernice u daljnjem radu, a prioritet je dat ažuriranju spiskova familija koje su najteže pogođene poplavama.