Utjecaj na ljudsku psihu
0

Sa krizom će rasti i broj samoubistava

Sarajevo-x.com
Početkom ove godine otac petero maloljetne djece iz Los Angelesa, očajan zbog nezaposlenosti, usmrtio je članove svoje porodice, a potom izvršio samoubistvo. Policija smatra da je teška ekonomska situacija dovela ljude na rub nasilja i zločina, te navode da je bračni par strahovao kako će im socijalne službe oduzeti djecu, s obzirom da su oboje ostali bez posla u lokalnoj bolnici.

Kobne posljedice globalne finansijske krize nedavno su zabilježene su i našoj zemlji. Bračni par Puzigaća iz Prijedora izvršio je samoubistvo zbog dugova, popivši sirćetnu kiselinu. Mnogi već sada predviđaju da su to tek prve žrtve koje su, zbog teške ekonomske situacije, same sebi presudile.

Kako će se period recesije i krize koja je zahvatila cijeli svijet odraziti na ljudsko ponašanje, za naš portal govori psiholog Ismet Dizdarević.

"Suicidne situacije su proizvod faktora ličnosti i okolnosti, a eskaliraju kada osoba naiđe na životne prepreke koje ne uspijeva prebroditi, te se na kraju odlučuje na drastičan čin. Krizne situacije, kao što su finansijska neizvjesnost, borba za egzistenciju, društveno beznađe, svakako mogu biti provokator samoubistava“, kazao je on.

Profesor Dizdarević upozorava kako društvo, odnosno nadležne vlasti, što prije moraju reagovati kako bi se smanjio broj tragičnih ishoda usljed teške ekonomske krize.

"Društvo itekako može djelovati kako bi se smanjili stresni faktori ili s druge strane povećale aktivnosti odgovornih ljudi za socijalno dobrostanje u svim sredinama“, ističe on.

Dizdarević objašnjava kako krizne situacije usmjeravaju ljudsko ponašanje u dva pravca: u prvom slučaju u pravcu verbalnog ili čak fizičkog napada na društvo, što je bio slučaj upada invalida na sjednicu Parlamenta FBiH, ili u pravcu autoagresije odnosno autodestrukcije.

"Bez detaljne dokumentacije ne bismo mogli zaključiti zašto se bračni par iz Prijedora odlučio na samoubistvo. Pretpostavljam da su se našli bez podrške okoline, prepušteni sami sebi i bez izlaza. Tako je i cijelo zapadno društvo zapalo u ovu krizu, no za razliku od nas, oni imaju razvijenije sisteme socijalne skrbi koji mogu ublažiti posljedice neimaštine“, smatra Dizdarević.

Na kraju je istakao da globalna kriza može dovesti i do drugih posljedica koja je ne moraju završiti samoubistvima, već i kriminalnim pojavama, pojačanim depresivnim stanjima, raznim drugim nezadovoljstvima i nestabilnostima.