BiH
0

S pticama protiv ovisnosti: Ne traži špricu - gledaj pticu

FENA
Foto: Ptice.ba
Foto: Ptice.ba
Ovisnost je podložnost nekoj navici koja štetno djeluje po osobu koja je njoj izložena. Najčešće spominjani oblik i daleko najprisutniji je ovisnost o drogama. Ova pojava u velikom obimu je izražena kod mladih. I u Bosni i Hercegovini broj ovisnika o drogama svakim danom se povećava.

Ornitološko društvo "Naše ptice", uz finansijsku podršku sarajevske Općine Centar, realizira projekt pod nazivom "S pticama protiv ovisnosti". Projekt je usmjeren u dva pravca.

"Prvi je prevencija putem kampanje koja u vidu promotivnih materijala će biti urađena u obrazovnim ustanovama s područja općine Centar", izjavio je Feni predsjednik tog društva Dražen Kotrošan.

Kampanja putem slogana "Ne traži špricu - gledaj pticu" poziva mlade da se okrenu posmatranju ptica kao aktivnosti kojom mogu ispuniti slobodno vrijeme, upoznati nove prijatelje i predjele, a ujedno se uključiti u zaštitu i proučavanje ove interesantne skupine životinja.

Posmatranje ptica (birdwatching) je jedan od svjetski najzastupljenijih aktivnosti kojima se bave od najmlađih do najstarijih, svih profila obrazovanosti i ekonomskog statusa.

U nekim evropskim zemljama broj posmatrača ptica prelazi milon, a u SAD-u se procjenjuje da je oko 54 miliona birdwatchera. Industrija povezana uz posmatranje ptica (turizam, izdavaštvo, prodaja opreme i sl.) u SAD-u godišnje ubire profit od oko 30 biliona dolara.

"U Bosni i Hercegovini posmatranje ptica je još nešto što zaokuplja veoma mali broj ljudi", navodi Kotrošan.

Dodaje da je drugi pravac projekta socijalizacija liječenih ovisnika pravljenjem kućica i hranilica za ptice.

Ideja je da ova aktivnost putem sponzora u narednim godinama prati sva veća događanja vezana uz ptice, a koje će organizirati Ornitološko društvo "Naše ptice". Na taj način ojačalo bi se uključivanje liječenih ovisnika u društvo, a ujedno pomogala zaštita ptica u BiH.

"Nadamo se da će ovaj projekt i kampanja otvoriti vrata sličnim aktivnostima na širem području Kantona Sarajevo za početak, a onda i u cijeloj Bosni i Hercegovini", navodi Dražen Kotrošan, predsjednik Ornitološkog društva "Naše ptice".