Bosse Hedberg
0

"S OHR-om BiH ne može biti punopravan član EU"

SRNA
Ambasadori SAD i Švedske u Charles English i Bosse Hedberg poručili su danas da je neophodan kompromis političkih lidera u BiH kako bi zemlja brže krenula ka članstvu u EU i NATO.

Na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Butmirski proces i kriza političke odgovornosti" u Sarajevu, English i Hedberg su ponovili da je "butmirski proces" zajednička inicijativa SAD i EU, kako bi se stvorili uslovi da BiH u narednom periodu podnese aplikaciju za punopravno članstvo u Uniju i NATO.

Hedberg je ocijenio da u BiH postoje različita mišljenja o tome u kom pravcu se kreće zemlja i naglasio da je BiH stupanjem u članstvo Savjeta Evrope 2002. godine preuzela brojne obaveze koje mora ispuniti i koje su ujedno i uslov za punopravno članstvo u EU.

"Uloga i prisustvo međunarodne zajednice u BiH, rezultat je Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali politički lideri u BiH moraju znati da sa OHR-om BiH ne može postati punopravan član EU. Sve dok je OHR ovdje, na zahtjev BiH da postane član EU se neće ozbiljno gledati", rekao je Hedberg.

Prema njegovim riječima, u BiH se politička sukobljavanja dešavaju na osnovu etničke pripadnosti i zbog toga BiH u procesu evropskih integracija zaostaje za zemljama u regionu.

English je naglasio da SAD i EU mogu i žele pomoći BiH kako bi se došlo do rješenja i brže i lakše krenulo ka evroatlantskim integracijama.

On je istakao da politički lideri u BiH moraju da shvate da je došlo vrijeme kompromisa i da BiH ne smije zaostajati za zemljama u regionu.

Prema njegovim riječima, politički lidri u BiH podjeljeni su između dvije krajnosti.

"Svaka od tih krajnosti spriječava lidere u BiH da dođu do kompromisa koji će odvesti BiH da punopravnog članstva u EU i NATO-u. SAD i EU ostaće u BiH i svojim prijedlozima pomoći da dođe do rješenja trenutnih problema koji pritišću zemlju", zaključio je English.