Suđenje Momiru Saviću
0

"S Bošnjacima razgovarao normalnim i umiljatim tonom"

FENA
Milenko Jevđić, svjedok odbrane na suđenju za zločin počinjen u Višegradu, ispričao je da je optuženi Momir Savić 24. maja 1992. razgovarao s Bošnjacima iz sela Drinsko “zbog njihove bezbjednosti”, obrativši im se “normalnim i umiljatim tonom”, javio je danas BIRN - Justice Report.

“S obzirom na situaciju u zemlji, Momir Savić, kao predsjednik Mjesne zajednice Drinsko, obratio se komšijama bošnjačke nacionalnosti. Govorio im je da se sklone i odu prema naselju Međeđa jer je tamo više Bošnjaka. Bio im je osiguran siguran prolaz do tog mjesta”, kazao je Jevđić.

Tužilaštvo BiH tereti Momira Savića da je u maju 1992. učestvovao u protjerivanju, maltretiranju i ubistvima Bošnjaka iz sela Drinsko, općina Višegrad.

Prema optužnici, Savić je bio pripadnik paravojne formacije, a potom komandir Treće čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Kada se obraćao Bošnjacima, kazao je Jevđić, optuženi “nije imao naoružanje, samo pištolj”.

“Nakon razgovora u Drinskom, zajedno sa Savićem sam otišao do Višegrada, gdje smo vidjeli kolone civila kako napuštaju svoje domove. Savić se i njima obraćao govoreći da im se ništa neće dogoditi jer ih osigurava vojska”, kazao je svjedok.

Kolone civila, pojasnio je svjedok, osiguravali su Dragan Savić i Tešević zvani Leka, koji su tada bili “komandiri vodova”.

“Momir Savić je, kao predsjednik Mjesne zajednice, zamolio Dragana i Leku da obezbjeđuju kolone. Njihov tada nadređeni je bio Vinko Pandurević, koji je kasnije, 13. jula 1992. godine, osnovao Treću četu i Momira Savića postavio za komandanta”, kazao je svjedok.

Vinko Pandurević je bio komandant snaga Vojske Republike Srpske (VRS) u Višegradu i trenutno mu se sudi pred Haškim tribunalom zbog zločina počinjenih u BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. februar.