BiH
0

Rycroft: Jedina alternativa evropski put

FENA
Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft ponovio je danas da BiH neće moći potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SAA), ukoliko državni parlament ne bude usvojio zakone o reformi policije.

Izrazivši optimizam u pozitivan ishod današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj se raspravlja o zakonima o policiji, ambasador Rycroft je upozorio da je reforma policije ključni uvjet da bi se ostvario napredak BiH na evropskom putu.

-Nisam stoposto siguran da će ovi zakoni biti prihvaćeni danas, ali sam siguran da hoće jednog dana, jer nema alternative. Jedina alternativa je evropski put, naglasio je britanski ambasador u BiH.

On je konstatirao da je evropski put BiH već usporen, jer je SAA bio spreman za potpisivanje još prije gotovo godinu dana, ali politički uvjeti, prije svih reforma policije, još nisu ispunjeni.

-Možemo biti fleksibilni o pitanju nekih vremenskih okvira, te kada i kako se ispunjavaju evropski principi, ali reforme i neophodni uvjeti se moraju ispuniti, istaknuo je ambasador Rycroft.

On je danas na sjednici Komisije za međunarodnu saradnju Stranke demokratske akcije (SDA) održao predavanje o temi "Evropska unija i BiH".

Kazao je pred početak sjednice da mu je drago da je slogan SDA "bosanski identitet - evropski put", jer je upravo cilj evropskog puta da BiH postane članica EU.

-Nema nikavog sukoba između tog evropskog puta i bosanskog identiteta, jer EU i stoji iza tog principa da podržava različite identitete koji su dio EU, naveo je Rycroft.