BiH
0

Rycroft: BiH jedina zemlja koja ne ispunjava zahtjev Bolonjskog procesa

FENA
Ministri obrazovanja evropskih zemalja članica Vijeća Evrope sastali su se u Londonu u okviru konferencije o Bolonjskom procesu čiji je cilj stvaranje evropskog prostora za visoko obrazovanje do 2010.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft je u povodu londonskog skupa kazao da je tužno što, dok se ministri 45 zemalja koje su pristupile Bolonjskom procesu sastaju u Londonu kako bi doprinijeli reformi visokoobrazovnog procesa u Evropi, BiH ne učestvuje u potpunosti u ovom procesu.On je istakao kako je BiH jedina zemlja koja ne ispunjava specifični zahtjev Bolonjskog procesa, usvojanje Zakona o visokom obrazovanju te izrazio nadu da će konferencija u Londonu podsjetiti bh. vlasti koliko je hitno da usvoje državni zakon o visokom obrazovanju, što je i jedan od uvjeta koje je BiH preuzela po prijemu u Vijeće Evrope.

Na konferenciji u Londonu ministri će ocijeniti postignuti napredak i odrediti ciljeve reforme visokog obrazovanja za dvije naredne godine, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.