BiH
0

Rychroft: PIC će donijeti odluku o budućnosti OHR-a i Međunarodne zajednice u BiH

FENA
Sudbina OHR-a i dalje neizvjesna
Sudbina OHR-a i dalje neizvjesna
Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rychroft izjavio je danas u Banjoj Luci da se nada da će na današnjem sastanku Vijeća za implementaciju mira (PIC) doći do veoma važnih odluka koje se tiču angažmana međunarodne zajednice u BiH i budućnosti OHR-a u našoj zemlji.

Napomenuo je da to ne znači da će se međunarodni angažman u BiH prekinuti, ali da će se promijeniti.

"Ta tranzicja jeste jedan pozitivan simbol transformacije", kazao je ambasador Rychroft na pres-konferenciji nakon razgovora s premijerom RS-a Miloradom Dodikom dodajući da što se više BiH bude približavala Evropskoj uniji i NATO-u to će brže ići i ta tranzicija.

Britanski ambasador je kazao da će danas razmatrati i pitanja provođenja reformi policije, odbrane, ustava, visokog obrazovanja te kreiranja jedinstvenog tržišta u BiH.

Premijer Dodik, je povodom buduće pozicije OHR-a, izrazio stav da o evropskim pitanjima treba da s Evropskom unijom razgovaraju lokalni organi vlasti u BiH.

"Mislim da će doći do značajne promjene u pogledu statusa OHR-a u budućnosti", kazao je Dodik.

Razgovoru u Banjoj Luci prisustvovao je i Endrus Labsi, zamjenik koordinatora za Balkan i predstavnik Velike Britanije na sastanku Vijeća za implementaciju mira koje danas i sutra zasjeda u Sarajevu.

On je istakao kako je stav njegove vlade da je došlo pravo vrijeme da dođe do jednog normalnijeg uređenja i normalnijeg političkog djelovanja u smislu da domaće institucije preuzmu odgovornost za dešavanje u svojoj zemlji.

Vidimo vašu budućnost, naglasio je, kao evropsku budućnost.

"Put ka Evrpskoj uniji nije lagan i nije brz. Ono što mi možemo reći sa sigurnošću jeste da su vrata Evropske unije otvorena za ovu zemlju i da smo mi tu kao partneri da vam na tom putu pomognemo", kazao je Labsi.