BiH
0

Ruži Jeličić uplaćeno 163.460 eura po osnovu stare devizne štednje

FENA
Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić potvrdio je da je danas dat nalog da se Ruži Jeličić isplati 163.460,00 eura po osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu koji je vodila protiv Bosne i Hercegovine zbog neisplaćene stare devizne štednje.

Džombić je na pres-konferenciji kazao da, koliko on zna, pred Evropskim sudom ima 11 sličnih tužbi protiv RS-a, ali ne zna tačno koji se iznosi traže.

Na pitanje šta će desiti ukoliko se presudi i u ovom slučaju, resorni ministar je kazao da se ne može ulaziti u analizu presude Ruže Jeličić, jer je ona obavezujuća.

U ovom slučaju tužena je BiH, ali prema Zakonu o izmirenju stare devizne štednje BiH je jamac, a dužnici su entiteti, koji u svakom slučaju izvršavaju takve obaveze.

Podsjećamo, Vlada je jučer donijela Odluku o isplati sredstava po osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Ruža Jeličić protiv Bosne i Hercegovine.

Riječ je o iznosu od 163.460 eura materijalne štete i 4.000 eura nematerijalne štete, koji će biti isplaćeni u cjelini. Također će biti isplaćena i kamata po viđenju, po stopi jednakoj najmanjoj kreditnoj stopi Evropske centralne banke na dan isplate, počevši od 30. aprila ove godine do dana isplate, uvećana za tri odsto.