BiH
928

Rutherford: Princeza Diana je došla u BiH iako se tome protivila britanska vlada

Klix.ba
Princeza Diana tokom posjete BiH, august 1997. godine (Foto: EPA)
Pokojna princeza Diana, poznata u svijetu kao velika humanitarka, svojevremeno je posjetila BiH, a britanski profesor Ken Rutherford, koji ju je tokom augusta 1997. godine dočekao u Sarajevu, prisjetio se u razgovoru za britanske medije princezine posjete tada ratom devastiranoj BiH.

Bila je to posljednja humanitarna misija princeze Diane koja je poginula u saobraćajnoj nesreći 31. augusta 1997. godine.

Rutherford, profesor političkih nauka i direktor Centra za međunarodnu stabilizaciju, zahvaljujući princezi Diani uspio je privući pažnju svjetske javnosti na problem velikog broja mina u ratom zahvaćenim zemljama.

On tvrdi da britanska vlada uopće nije odobrila princezin put u BiH, ali da je ona željela otići pod svaku cijenu. U to vrijeme princeza je bila poznata u svijetu kao osoba koju su najviše fotografisali te je stoga svako njeno putovanje privlačilo veliku pažnju.

Diana je bila poznata kao "narodna princeza"

"Britanski zvaničnici su smatrali da bi put bio iznimno opasan za nju. Ona je rekla: 'Zaboravite to, ja idem. Nemojte mi govoriti šta da radim, ako treba ići ću u BiH privatno'", prisjeća se Rutherford.

Nakon dolaska u BiH princeza je posjetila osobe koje su ranjene u eksplozijama mina. Bile su to osobe različitih životnih dobi ali i različitih nacionalnosti.

"Željeli smo pokazati kako mine ne biraju nacionalnost ljudi, ne znaju koje je boje vaša koža", rekao je Rutherford.

On kaže da je delagacija ubrzo shvatila da put u BiH nije ispunio očekivanja.

"Shvatili smo da nikoga nije briga za nastradale od mina. Mediji su isključivo bili fokusirani na princezu Dianu. Mediji su je u to vrijeme doslovno progonili", kazao je Rutherford.

Svojevremeno princeza je komentarisala koliko su mediji uticali na njen život:

"Mediji su zagorčali moj život i zato ja želim njima zagorčati život. Želim govoriti o važnim pitanjima i problemima u svijetu o kojima niko ne govori. Želim ići u mjesta koja mediji obično ne posjećuju".

Rutherford kaže da je princeza Diana cijelog života samo željela pomagati drugima te da su je nazivali "narodnom princezom".

Prilikom boravka u BiH princeza je posjetila ratnog heroja Franju Krešića koji se borio u Armiji RBiH i koji je od mine izgubio obje noge.

Rutherford: Nikad je nisam vidio tako sretnu kao kada se vratila iz BiH

"Krešić je tada rekao: 'Ne postoji muslimanska vojska, ne postoji hrvatska vojska, ne postoji srpska vojska'. Svi smo mi Bosanci i Hercegovci", prisjeća se Rutherford te dodaje:

"Nikad je nisam vidio tako sretnu kao kada se vratila iz BiH. Samo je željela pomagati ljudima".

Rutherford se prisjetio i susreta princeze Diane sa jednom djevojčicom iz BiH.

"Kada je posjetila jedan prihvatni centar, bilo je tu mnogo djece koja su trčala okolo. Ali bila je tu i jedna djevojčica koja je samo ležala u kutu i buljila u plafon. Trebali smo krenuti dalje ali princeza je imala druge planove. Odmah je otišla do djevojčice i zagrlila je", rekao je Rutherford.

U tom trenutku njen pomoćnik Paul Burrell rekao je da odmah moraju krenuti jer će propustiti let za Veliku Britaniju.

"Međutim, ona je i tada odbijala da pusti djevojčicu. Samo ga je pogledala i rekla mu da ušuti. Željela je znati ko će se brinuti o toj djevojčici. To je prvi put da sam vidio tu djevojčicu kako se nasmiješila", istakao je Rutherford.