BiH
0

Ruski akademici potvrđuju postojanje bosanskih piramida

Sarajevo-x.com
Dva ugledna ruska akademika, nakon radne posjete Visokom, potvrđuju postojanje piramida u Bosni i pripremaju naučni rad za međunarodnu konferenciju u Oslu 2008. godine, saopćeno je iz Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Prof.dr. Oleg Khavroshkin, načelnik Nelinearne seizmološke laboratorije Šmitovog (Schmidt) instituta za fiziku Zemlje pri Ruskoj akademiji nauka u Moskvi i prof.dr. Valerij Tsyplakov, takođe akademik najuglednije ruske naučne institucije, proveli su 15 dana u Bosanskoj dolini piramida u julu 2007. godine vršeći niz eksperimentalnih snimanja svih piramida, kompleksa podzemih tunela KTK i Ravne i kamenih građevina u Vratnici.

Nakon obrade rezultata i poređenja sa egipatskim piramidama akademici Khavroshkin i Tsyplakov su došli do zaključka da oba piramidalna kompleksa pokazuju iste geofizičke karakteristike koje se razlikuju od prirodnih brda. Riječ je o kamenim strukturama građenim ljudskom rukom sa izraženim sezimičko-akustičnim poljima. Bosanske piramide Sunca i Mjeseca pokazuju prisutnost šupljina, odnosno unutrašnjih tunela, ističe se u saopćenju Fondacije.

Ruski naučnici će rukovoditi Simpozijumom posvećenom Geofizičkoj i geohemijskoj arheologiji na 33. Međunarodnom geološkom kongresu koji će se održati od 6-14. avgusta 2008. godine u Oslu (Norveška). Naučni izvještaj o poređenju bosanskih piramida sa egipatskim predstavlja kontinuitet u njihovom proučavanju piramida u svijetu o čemu su pisali, između ostalog, i na međunarodnoj Konferenciji o primjenjenoj geofizici u Messini (Italija) u oktobru 2004. godine. Zajedno sa ruskim akademicima naučni rad će izložiti i Semir Osmanagić, osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Nakon što su egipatski eksperti sa Univerziteta u Kairu potvrdili da se u Visokom nalaze najveće piramidalne građevine u svijetu, ovo je još jedan značajan naučni doprinos postojanju Bosanske doline piramida.