Izumila kadu za nepokretne
0

Ruska akademija nauka nagradila bh. inovatorku Vukosavu Božić

FENA
Nirnberg
Nirnberg
U konkurenciji od 800 inovacija iz 36 zemalja koje su bile predstavljene na 62. izložbi inovacija IENA u Nirnbergu, rukovodilac Odsjeka za javne odnose Ruske akademije nauka Elena Filipina odabrala je inovaciju Vukosave Božić iz Banje Luke (krevetna kada za nepokretne bolesnike) i nagradila je diplomom i velikim kristalnim peharom.

Ovo je najveće priznanje koje je dobio neki od oko 300 članova Asocijacije inovatora BiH (AIBiH) otkako predstavljaju radove na izložbama u inostranstvu.

Uime Akademije, pehar i diplomu nagrađenoj je uručila Elena Filipina, rukovodilac Odsjeka za javne odnose Ruske akademije nauka.

Između više od hiljadu priznanja i nagrada, AIBiH posebno se ponosi činjenicom da je njihov član Husein Hujić imenovan za direktora Svjetskog, a članovi Mladen Karić i Branka Kolar Mijatović za potpredsjednike Evropskog udruženja inovatora.

"Generalna skupština Svjetske federacije inovatorskih organizacija, IFIA, imenovala je generalnog sekretara AIBiH-a Huseina Hujića u tročlani Direktorij IFIA. To je novi organ, čiji je zadatak da radi na izmjenama statuta, na uključivanju nacionalnih inovatorskih organizacija u IFIA, na širenju i jačanju međunarodnog inovatorskog pokreta", navedeno je u saopćenju AIBiH.

Nadalje, predsjednik IFIA dr. Andraš Vedreš dodijelio je zlatnu medalju IFIA Pavelu Pavelki iz Sarajeva za "biološko đubrivo". Zlatnu medalju Međunarodnog žirija dobio je i Zdravko Bosnić iz Banjaluke, za "elektroturbinu za spore vodotoke".

Srebrene medalje dobili su Vukosava Božić i Enver Ibrović iz Sarajeva ("kaskadna sonda za mjerenje visokog strujnog napona"), dok je Azra Hadžić, također iz Sarajeva, dobila bronzanu medalju ("pazušni uložak za neutralizaciju znoja"), saopćeno je.