BiH
0

Rusija za predaju ovlaštenja lokalnim vlastima BiH

FENA
Situacija u Bosni i Hercegovini se u cjelini poboljšala nakon teške političke krize u jesen 2007., što daje osnova da međunarodna zajednica nastavi transformaciju svog prisustva u toj zemlji, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vitalij Čurkin.

"Potpuno je očigledno da stanje u BiH nije ništa gore nego u nizu drugih država balkanske regije, gdje nikakvih visokih predstavnika nema", rekao je šef ruske misije pri UN-u u ponedjeljak uvečer na sjednici posvećenoj razmatranju situacije u BiH.

Čurkin je ponovio stav Rusije da osnovni zadatak treba biti predaja odgovornosti za stanje u zemlji s međunarodnih struktura na legalno izabrane bosanskohercegovačke vlasti. Moskva smatra da su glavni zadaci koji proizlaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma izvršeni, a da je argument za to i najavljeno skoro potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, kazao je ruski ambasador.

Čurkin je izrazio nadu da će članice Vijeća za provedbu mira (PIC) pokazati političku mudrost i da neće "vještački otezati" s transformacijom Ureda visokog predstavnika (OHR) i uslovljavati donošenje takve odluke "pozitivnom ocjenom stanja u BiH", koja se široko tumači, prenio je Tanjug.