Aleksandar Toršin
0

"Rusija stoji iza Dejtonskog sporazuma"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ruska Federacija čvrsto stoji iza Dejtonskog sporazuma, rečeno je danas tokom sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sa zamjenikom predsjednika Savjeta ruske Federalne skupštine Aleksandrom Toršinom.

Radmanović je novinarima prenio stav Toršina da Ruska Federacija podržava i dogovor triju konstitutivnih naroda i dva entiteta u BiH.

Ističući da Rusija ima snažnog prijatelja u BiH, Toršin je rekao da njegova zemlja ne uslovljava BiH kojim putem treba da ide region, da li prema euroatlantskim intergacijama ili prema Rusiji.

Na sastanku u Banjoj Luci bilo je riječi i o ekonomskoj saradnji, koja je ocijenjena kao uspješna posebno kada je u pitanju RS i Ruska Federacija.

Zaključeno je i da je saradnju u narednom periodu potrebno širiti u obostranom interesu.

Toršin je ukazao i na mogućnosti saradnje između regiona Ruske Federacije i BiH, odnosno RS-a, naročito po pitanjima u oblasti energetike i u poljoprivredi.

I predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić sastao se danas sa prvim zamjenikom predsjednika Savjeta Federalne skupštine Ruske Federacije Aleksandrom Toršinom, koji će večeras razgovarati i sa entitetskim premijerom Miloradom Dodikom.