BiH
0

Rusija smatra da se odluka o zatvaranju OHR-a već mogla donijeti

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije ocijenilo je, nakon posljednjeg sastanka Vijeća za implementaciju mira 24./ 25. juni u Sarajevu, da su se bili stekli uvjeti za odluku o zatvaranju OHR-a.

U današnjem saopćenju Pres-službe ruske ambasade u BiH se navodi da su učesnici sastanka konstatovali da su bh. strane ostvarile značajan progres u ispunjenju uvjeta koje je postavio Upravni odbor PIC-a, a koje se odnosi na zatvaranje OHR-a i njegove transformacije u kancelariju specijalnog predstavnika Evropske unije.

"Stalna tendencija ka stabilizaciji situacije u zemlji omogućavala je da se već u ovoj fazi donese definitivna odluka o zatvaranju OHR-a koja je u potpunom skladu s ranije formuliranim stavom Upravnog odbora. Uprkos tome naši partneri nastavljaju vještačko odgađanje ovog procesa, očuvanje mogućnosti i daljnjeg korištenja posebnih ovlaštenja visokog predstavnika za vršenje pritiska na entitete i proizvoljno prekrajanje Dejtonskog ustava. Smatramo da je neophodno dosljedno realizirati strategiju zatvaranja Ureda visokog predstavnika i što bržu predaju odgovornosti za budućnost BiH bh. stranama", kaže se u saopćenju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova očekuje da će odluka o transformaciji OHR-a biti donijeta uskoro.