Izgradnja "Južnog toka" kroz RS
0

Rusija: Dodik danas potpisuje memorandum sa "Gaspromom"

SRNA
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u Sočiju, gdje će danas sa kompanijom "Gasprom" potpisati memorandum, koji se odnosi na izgradnju kraka gasovoda "Južni tok" kroz Republiku Srpsku.

Dodik će sa direktorom "Gasproma" Aleksejem Milerom potpisati memorandum koji podrazumijeva formiranje zajedničke firme u omjeru 60 posto ruske kompanije i 40 posto Vlada Republike Srpske, a koja bi preuzela investiranje izgradnje kraka gasovoda "Južni tok" kroz Republiku Srpsku.

"Krak će se graditi zajedničkim naporima Gasproma i Vlade Republike Srpske. Sporazum podrazumijeva definisanje međusobnih odnosa i omogućava izgradnju dvije gasne elektrane na prostoru Republike Srpske u narednim godinama, što predstavlja naš dodatni kapacitet za energetsku stabilnost i energetsku bezbjednost Republike Srpske", rekao je Srni Dodik.

Predsjednik RS-a je pojasnio da će, nakon potpisivanja sporazuma, ubrzano doći do formiranja zajedničke firme koja će ući u projektovanje trase. Sve to, kaže Dodik, trebalo bi da traje šest do osam mjeseci ili najduže godinu dana, nakon čega bi se ušlo u izgradnju kraka gasovoda.

Dodik je istakao da je gasovod "Južni tok" ogroman i značajan projekat koji će riješiti energetsku stabilnost cijelog prostora, a samim tim i stvoriti preduslove za bolji život.

Potpisivanje memoranduma bit će obavljeno u okviru 11. Međunarodnog investicionog foruma koji se održava u Sočiju.

U delegaciji Republike Srpske su i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović i vršilac dužnosti direktora preduzeća "Gas Res" Slobodan Puhalac.