Istraživanje
0

Rusi ne očekuju napredak sa SAD-om

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusi od susreta predsjednika Rusije i SAD-a, Dmitrija Medvedeva i Baracka Obame, naredne nedjelje u Moskvi ne očekuju poseban napredak, pokazuju istraživanja.

Anketa Levada centra pokazala je i da Rusi nisu za prihvatanje američkih prijedloga o smanjenju nuklearnog arsenala. Posjeta Obame od 6. do 8. jula daje Rusima povod za uzdržani optimizam. U skladu s rezultatima, 42 posto smatra da će se poslije susreta Medvedeva i Obame u četiri oka, odnosi između dvije zemlje poboljšati, prenosi u četvrtak Beta.

Nešto manje od 40 posto ne smatra da će najavljena nova politika Washingtona prema Moskvi dati rezultate, a tri posto predviđa dalje pogoršanje odnosa.

Četiri mjeseca Obamine vladavine su, po mišljenju Rusa, pokazali da od Washingtona ne treba očekivati neke oštre promjene u politici.

Broj onih koji smatraju da je Amerika poboljšala odnose prema Rusiji smanjio se u odnosu na januarsko istraživanje. Prije pola godine, prije inauguracije Obame, onih koji nisu prognozirali nikakve promjene u vanjskoj politici SAD-a bilo je više nego optimista (38 prema 34 posto).

Analitičari Levada centra su uočili da Rusi ne prihvataju ideju razoružavanja koju predlaže SAD.

Na pitanje da li Rusija treba da se složi s američkom inicijativom o smanjenju nuklearnog naoružanja i raketnih nosača, imajući u vidu planove SAD-a da ojačaju protivraketnu odbranu, većina Rusa (56 posto) odgovorila je "najvjerovatnije ne".

Samo četvrtina anketiranih, 25 posto, podržava takav korak, a ostalih 19 posto nije imalo određeno mišljenje. Istraživanje je provedeno od 19. do 22. juna u 128 naseljenih mjesta u 46 regiona Rusije, na uzorku od 1.600 osoba.