BiH
316

Ruše li demonstranti imidž BiH, zemlje koja spada u najjadnije i najkorumpiranije

Piše: T. S.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da protesti građana BiH negativno utječu na imidž naše zemlje u svijetu. No, kakav je zapravo imidž BiH, koja je najkorumpiranija zemlja u regiji, koje nema na listi top 80 zemalja svijeta u kojima je najbolje biti rođen i koja se nalazi na listi najjadnijih zemalja svijeta.

Protesti ispred Parlamenta BiH počeli su 5. juna, nakon što je portal Klix.ba objavio da tromjesečna Belmina Ibrišević ne može otići na liječenje u inozemstvo jer nema JMB. Grupi građana koja je vlastitim vozilima blokirala izlaz iz Parlamenta BiH ubrzo se počelo priključivati sve više ljudi, a 6. juna više stotina građana blokiralo je sve izlaze iz institucija BiH te su državni parlamentarci, osoblje i gosti Parlamenta 15 sati proveli u zgradama, nakon čega im je put vani, oko 4 sata ujutro narednog dana, prokrčila policija.

Reagovale su brojne stranke, jedni su podržali proteste, drugi istakli da nisu potrebni i da ruše ugled države, dok su treći to shvatili kao atak na sebe, politiku koju zastupaju i entitet u kojem žive.

"Naravno da se ovo neće dobro odraziti na imidž BiH. Taj dan u zgradi je bilo ministara i guvernera koji odlučuju o ulasku stranog kapitala u BiH. A taj dan je bio takav sastanak, u BiH je ušlo skoro 900 miliona maraka, brojni ugovori su potpisani, a nakon ovakvog iskustva i viđenja nestabilnosti, ne mogu povući dobre pouke i možemo imati posljedice. Moja poruka je da ih razumijemo, ali da ne izlaze na ulicu, da se strpe do oktobra 2014. godine i neka izađu na izbore", kazao je Izetbegović.

No, kakav zapravo BiH ima trenutno imidž u svijetu? Jesu li demonstranti ti koji narušavaju ugled svoje zemlje ili ga zapravo popravljaju i pokazuju da se bude iz sna u kojem su bili skoro dvije decenije.

O trenutnom imidžu BiH najbolje govore svjetske liste na kojima se naša zemlja nalazi. Podsjetit ćemo na neke:

  • Bosna i Hercegovina je, prema podacima Transparency Internationala, najkorumpiranija zemlja u regiji.
  • Economist je objavio listu 80 zemalja u kojima je najbolje biti rođen. Naša zemlja se nije našla na toj listi.
  • Internet stranica Askmen.com postavila je BiH na drugo mjesto zastrašujućih zemalja koje treba posjetiti.
  • Prema istraživanju Business Insidera, BiH spada u najjadnije zemlje svijeta, a kao parametri u izračunavanju "indeksa jada" uzete su stope nezaposlenosti, inflacije te stopa inflacije indeksa potrošačkih cijena.
  • BiH se našla i na listi terorističkih zemalja u igrici "Medal of Honor: Warfighter".
  • Na listi prosperitetnih zemalja BiH zauzima 92. mjesto.