BiH
0

Rumsfeld: Uvijek je postojao rizik od građanskog rata u Iraku

FENA
Američki ministar odbrane Donald Rumsfeld izjavio je u utorak da je uvijek postojao rizik da u Iraku bukne građanski rat, optužujući predstavnike medija da preuveličavaju opasnost trenutne situacije.

Rumsfled je rekao kako ne vjeruje da je Irak trenutno u građanskom ratu, ali je upozorio da teroristi žele da ga izazovu.

"Uvijek je postojala mogućnost da izbije građanski rat. Ta zemlja se održavala kroz represivni režim koji je sahranio na stotine hiljada ljudi", ocijenio je američki ministar odbrane tokom izlaganja u Pentagonu.

Rumsfeld je također optužio Iran da šalje snage Revolucionarne garde u Irak, napomenuvši da se one "ne mogu nazvati vjerskim hodočasnicima".

On, međutim, nije precizirao koliko je tačno pripadnika Revolucionarne garde u Iraku.

U sukobima koji su izbili u Iraku 22. februara, poslije napada na Zlatnu džamiju u Samari, poginulo je na stotine ljudi, a neki eksperti upozoravaju da se Irak nalazi na ivici građanskog rata, podsjetio je Reuters.

Rumsfeld tvrdi, međutim, da su mediji preuveličali broj napada na džamije, kao i broj žrtava.

"Od onoga što sam do sada vidio u većini izvještaja u SAD-u i inozemstvu preuveličavala se situacija", rekao je Rumsfeld.

Upitan da li misli da su ta preuveličavanja bila namjerna, on je kratko odgovorio da "ne može čitati misli drugih ljudi".