Komšić i Izetbegović na FTV
0

"Ruke su pružene onima koji žele dobro BiH"

Sarajevo-x.com
Bakir Izetbegović i Željko Komšić, koji su u nedjelju dobili podršku birača za poziciju članova Predsjedništva BiH gostovali su u večerašnjem izdanju političkog magazina "60 minuta" na Federalnoj televiziji.

Za razliku od emisije od prije samo sedam dana, kad su sijevale varnice u raspravi o ratnim ulogama, večerašnji nastup bio je znatno staloženiji i puno optimističniji.

Izetbegović je kazao da se to može pripisati predizbornoj nervozi, te naglasio kako im je obojici sad zadatak da zajednički rješavaju probleme, a ni Komšić nije propustio da se izvini.

"Poslije te emisije bilo mi je neprijatno i nadam se da Izetbegovića nisam lično uvrijedio. Kad je riječ o ratu, ne mogu ostati hladan i zato je došlo do toga. Međutim, građani BiH su pokazali na ovim izborima da ne žele konflikte i svađe te je vrijeme da im se odužimo za povjerenje koje su nam ukazali", kazao je Komšić.

Izetbegović je na upit novinara Bakira Hadžiomerovića potvrdio kako je uzbuđen što će sjesti u očevu stolicu i za njegov radni sto. Naveo je i kako mu je drago zbog pobjede jer je to pomoglo očuvanju snage njegove stranke.

Upitan o Miloradu Dodiku, Izetbegović je kazao kako ne treba pristajati na prepucavanje te da vjeruje kako je Dodik racionalan političar.

"On može napraviti krizu i probleme svima nama, zaustaviti investicije, ali bi u tom slučaju prvi on osjetio posljedice. Imat će pruženu ruku s naše strane da radimo na pitanjima koja su od zajedničkog interesa za sve", kazao je Izetbegović.

Na upit o mogućoj koaliciji SDA-SDP oba gosta su kazala da je to na rukovodstvima stranaka, ali i da su obje stranke otvorene prema svima koji žele raditi za dobrobit BiH.

"Rano je za to, još je prašina u zraku. Mi smo i u svojoj kampanji govorili da SDP nema neprijatelja i da svima pružamo ruku da nešto napravimo. Nemoj samo da se zbrajamo pa da vlast podijelimo između sebe... dajte da se dogovorimo oko osnovnih stvari", kazao je Komšić.