BiH
0

Rudnik "Kakanj" obilježava Dan rudara nizom sadržaja

FENA
Dan rudara, 21. decembar, u Rudniku Kakanj bit će obilježen nizom programskih sadržaja.

Na Dan rudara, ispred spomenika poginulim rudarima bit će održano tradicionalno sjećanje na sve žrtve u vremenu od osnivanja Rudnika, a nakon toga bit će položeno cvijeće na spomen obilježjima u gradskom parku, ispred zgrade Direkcije Rudnika i na Gradskom groblju.

Istog dana, u zgradi Muzejske zbirke Rudnika bit će otvorena izložba slika likovnih umjetnika Udruženja Duga, dok će u Domu kulture biti upriličena svečana akademija na kojoj će četvrti put biti proglašeni i radnici godine.

Sekcija dobrovoljnih davaoca krvi će 14. decembra u Pogonu Haljinići organizovati akciju davanja krvi, dok su Sportski susreti radnika Rudnika planirani za 16. decembar i bit će održano takmičenje u malom nogometu, šahu, streljaštvu, stonom tenisu i pikadu.

U ponedjeljak, 19. decembra, svečano će u zasluženu mirovinu biti ispraćeno 69 radnika Rudnika penzioniranih tokom ove godine, a dan kasnije bit će održan prijem za članove porodica i radnike Rudnika - dobitnike ratnih priznanja.

Tradicionalna posjeta rudara koji rade u podzemnoj eksploataciji uglja djeci u predškolskoj ustanovi Mladost bit će organizirana 20. decembra. Tom prilikom rudari će ponovo najmlađima pričati o svome pozivu, a dječaci i djevojčice recitovati pjesmice i crtati prizore iz rudarskog života.

U obilježavanje Dana rudara uključena je i Gradska biblioteka i u okviru projekta ove kuće "Pogon tvornica kulture“ 20. decembra bit će izveden poetsko - muzički performans "Garavo sunce“.

Isti dan je i tradicinalni susret s novinarima kada će zvanično biti saopćeno šta se sve radilo ove, a šta je planirano za 2012. godinu.

Posjete članovima porodica šehida i poginulih boraca i posjete radnicima na bolovanju i štićenicima Fonada djece poginulih rudara "7.juni 1965“ su u toku, a također su jedna od redovnih decembarskih aktivnosti povodom Dana rudara, saopćeno je iz Rudnika "Kakanj".