BiH
9

Rudari u Kaknju ponovo u jamama, uprava sutra obećala isplatiti plate

Piše: N. N.
Rudari Rudnika mrkog uglja (RMU) Kakanj vratili su se na svoja radna mjesta nakon što su danas, zbog neisplaćenih plata, privremeno obustavili proizvodnju.

Nezir Begić, predsjednik sindikata u RMU Kakanj, za Klix.ba kaže kako je on pozvao rudare da se raziđu i vrate na radna mjesta nakon što je uprava obećala da će sutra isplatiti majsku platu.

Danas je u Vladi FBiH održan sastanak federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića s izvršnim direktorom za proizvodnju u Elektroprivredi BiH Nevadom Ikanovićem, direktorima ZD Rudnici Kreka, Đurđevik, Zenica, Breza, Kakanj, Bila i Gračanica, predsjednikom Samostalnog sindikata rudara u FBiH Sinanom Husićem te predsjednicima sindikalnih organizacija rudnika Kreka, Durđevik, Zenica, Breza, Kakanj, Bila i Gračanica.

Na ovom sastanku razgovarano je o problemima isplate plata i doprinosa u rudnicima te su usvojeni zaključci kako da se riješi problem.

Begić se nada da će vlasti ispoštovati dogovor i sutra isplatiti platu. Optužbe minstra Džindića da ima primanja veća od direktora rudnika naziva gnusnim lažima te navodi da razmišlja o pokretanju tužbe.