BiH
29

Rudari stupili u štrajk: Ispunjenje zahtjeva za 48 sati ili dolazak pred zgradu EP

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica danas su se oko 12 sati razišli ispred zgrade Uprave rudnika Stara jama gdje su protekla dva dana protestovali zbog nezadovoljstva u vezi s isplatama plaća i toplih obroka te su tražili i hitnu isplatu regresa.

Jutros je u Upravi rudnika održana vanredna skupština sindikata rudara rudnika Zenica gdje je formiran štrajkački odbor i zvanično proglašen generalni štrajk koji je nastupio tačno u podne. Predsjednik Sindikata Mehmed Oruč je kazao kako je Elektroprivreda dobila rok od 48 sati za ispunjenje zahtjeva, a ukoliko se to ne ispuni rudari će pješke krenuti prema Sarajevu.

"Pješke ćemo krenuti prema Sarajevu i zgradi Elektroprivrede. Imamo tri zahtjeva, prvi je isplata regresa, zatim kontinuirana isplata plaća i toplih obroka te posljednji, hitna ulaganja po donesenim odlukama koje godinu postoje, ali nikad nije došlo do realizacije", kazao je Oruč.

On je dodao da će, ukoliko Elektroprivreda ne reaguje u narednih 48 sati, u ponedjeljak ujutro u 8 sati krenuti iz Zenice u Sarajevo. U protekla dva dana Oruč je kazao da nisu kontaktirali Upravu Elektroprivrede jer ne znaju njihove brojeve telefona.

"Mi s ovom novom Upravom Elektroprivrede nemamo kontakte i brojeve telefona, ali predsjednik Sindikata Sinan Husić je nezvanično uputio poziv da svi sagledaju probleme i donesu neku odluku. Uprava rudnika je svjesna situacije u rudniku Zenica, kopamo najgorom metodom gdje ljudi daju maksimum od sebe, a proizvodnja ne može zadovoljiti potrebe", dodao je Oruč.

Rudar Stare jame Mehrudin Mahmić je ispred rudnika proveo dvije noći, a samo jedan od četiri prvobitna zahtjeva im je ispunjen.

"Ovdje sam dvije noći proveo, čekali smo sastanak i ništa nam nisu ispunili osim prve tačke. Platili su nam kredite, topli obrok još nisu vratili jer sam predao molbu u banci da nam vrate novac. Za regres ništa, a mi u ponedjeljak ovdje u 7 dolazimo, sve brigade iz svih rudnika i idemo u Sarajevo", poručio je Mahmić.

Rudari su istakli da će u rudnicima raditi samo inspekcije koje rade na održavanju jame jer oni ipak trebaju da se vrate u svoje jame gdje žele da nastave raditi, ali će ustrajati u svojim zahtjevima.