BiH
0

Rudari stradali zbog obrušavanja materijala, a ne trovanja

FENA
Prema informacijama iz Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona sinoć se oko 20.30 u jami RMU "Đurđevik" dogodila se rudarska nesreća u kojoj je došlo do obrušavanja materijala, a ne oslobađanja ugljenmonoksida. U nesreći je povrijeđeno osam rudara.

Prema informacijama iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla (UKC) zdravstveno stanje rudara, koji su sinoć povrijeđeni tokom eksploatacije uglja u jami Rudnika mrkog uglja Đurđevik, je stabilno.

Četiri, od ukupno osam povrijeđenih rudara smješteno je na hirurški odjel UKC-a Tuzla. Ostala četiri rudara puštena su kući nakon liječničke pomoći u Domu zdravlja u Živinicama.

Direktor rudnika Đurđevik Adnan Šabić demantovao je prvobitnu informaciju da su rudari stradali od trovanja ugljenmonoksidom.

"Nesreća se dogodila na otkopnom radilištu OH-16 a izazvalo je obrušavanje materijala, što je za posljedicu imalo dotok zračne mase pod jačim pritiskom. Ovaj udar je osam rudara odbacio od mjesta rada i na taj način usljed jake detonacije došlo je do gubitka svijesti pet rudara", kazao je direktor Šabić.

Zahvaljujući prisebnosti smjenovođe i iskustvu svih ostalih rudara koji su se našli u blizini nesreće povrijeđeni rudari su izvučeni u veoma kratkom roku i prebačeni u UKC Tuzla.