BiH
6

Ručno rađeni ukrasni predmeti i asesoar izloženi u tekiji na Kovačima

FENA
(Foto: FENA)
Izložba rukotvorina izrađenih u različitim tehnikama veza, slikanja na svili, drvetu, foliji, kaligrafski radovi, bižuterija postavljena je u "Balkansko mevlevijsko-istraživačkom centru" u tekiji na Kovačima.

Vezenine, slike, asesoar, nakit, dekupaž tehnikom ukrašeni komadi kućanskog namještaja ili u porculanu izrađeni i slikanjem ukrašeni predmeti za domaćinstvo, nastali su u radionicama Kulturno-edukacionog centra Konya - Sarajevo u kojima se polaznice obučavaju različitim umjetničkim tehnikama izrade ukrasnih predmeta i modnih detalja.

"Oko 400 polaznica su raspoređene u radionicama punog i veza s trakicama, tel kirme (tradicionalna turska tehnika veza metalnim koncem), srmoveza, izradi slika na bakarnoj i aluminijskoj foliji, slikanja na svili, drvetu, porculanu, slikanju na vodi (ebru tehnika), izradi slika žicom i ekserima (filograf), izradi bižuterije i kaligrafiji, a dio njihovih radova od jučer je izložen posjetiocima u tekiji na Kovačima", izjavila je za Fenu Nevresa Ahatović, rukovoditeljica Kulturno-edukacionog centra Konya - Sarajevo.

Spoj ugodnog i korisnog te spoj tradicionalnih tehnika ručnog rada obogaćen savremenim detaljima motivira polaznice da ukrase enterijer slikom, da vezom dodaju detalj na odjevni predmet, tašnu, papuče, maramu, naprave lijep poklon slikanjem na svili, foliji, drvetu, porculanu, izradom bižuterije ili kaligrafijom.

Izložba je, u povodu Dana Općine Stari Grad, otvorena do 13. maja svakog dana od 10.00 do 19.00 sati, a posjetitelji uz besplatan ulaz mogu vidjeti i kupiti izložene ručne radove.

Projekt Kulturno-edukacionog centra Konya - Sarajevo djeluje u glavnom gradu BiH uz podršku turskog grada Konya, TIKA-e, Bosanskog kulturnog centra (BKC), Gradske uprave Sarajeva, turske Općine Seldžuk i sarajevske Općine Stari Grad.