Kad ideja postane stvarnost
0

Ručno rađeni satovi različitih motiva

Piše: J. H.
Erhan Kulenović, 39-godišnji grafički dizajner iz Sarajeva, već tri godine pravi satove sa različitim motivima. Osim sportskih, tu su satovi za djecu, u obliku sunca, gitare, likova iz animiranih filmova i još mnogi drugi.

Prije tri godine, Erhan Kulenović je ostao bez posla. Ideju o pravljenju satova različitih motiva počeo je realizirati početkom decembra prošle godine. Kako kaže, htio je ponuditi nešto što nije stalno, nešto neobično, originalno i lijepo.

"Nisam htio da to bude klasični sat, kao oni jeftini kineski, nego da svaki sat ima svoju priču. I, naravno, da nađe mjesto u nečijem domu", kaže ovaj 39-godišnji grafički dizajner na početku našeg razgovora.

Ideje su mu dolazile iz svih sfera umjetnosti, od klasičnog dizajna do muzike. Nijedan sat iz njegovog art programa nema brojeve jer, kako kaže, satovi ne predstavljaju klasične zidne satove, nego više neku skulpturu ili priču.

"Od svih modela, samo su dva urađena kao ideja sa puno boja. Ostali su svi jedan vid minimalizma, jednobojni su...", pojašnjava.

Kao što to obično biva, u našoj državi je najteže pronaći tržište za domaće proizvode. Erhan se nada kako će ovi lijepi ručni radovi ipak dobiti svoje mjesto.

"Kako sam nezaposlen više od tri godine, dugo sam razmišljao čime da se počnem baviti kako bih uživao u poslu i pritom imao neku vstu prihoda. Satovi imaju simbolične cijene. S obzirom na to da se radi o ručnim radovima, svaki za sebe je unikat", kaže naš sagovornik.

"Za sada imam nekih 14 modela satova, a trenutno realiziram dječiji program sa likovima junaka crtanih filmova", kaže Erhan te dodaje kako prima i ponude sa motivima koje kupac želi.

U fotogaleriji pogledajte neke od prelijepih satova 39-godišnjeg grafičkog dizajnera.