BiH
0

RTVFBiH završio 2007. godinu pozitivnim finansijskim rezultatom

FENA
Radiotelevizija Federacije Bosne i Hercegovine (RTVFBiH) ovu je poslovnu godinu završila pozitivnim rezultatom, rečeno je danas na pres-konferenciji rukovodstva ove kuće.

“U posljednje tri godine RTVFBiH redovito pozitivno završava poslovnu godinu”, kazao je predsjednik Upravnog odbora ove kuće Slavo Kukić, naglašavajući da je “puno razloga da se bude ponosno na ono što je u posljednjih sedam-osam godina postignuto s RTVFBiH”. Spomenuo je da je “sve ove godine RTVFBiH bio najgledanija televizija u Bosni i Hercegovini” i da je “odolio svim mogućim pritiscima kojima je bio izložen”.

“U posljednju godinu dana dva puta smo bili u funkciji odbrane RTV sistema. Na takvoj poziciji ćemo ustrajavati i istrajavati ubuduće”, poručio je Kukić.

U ovoj kući izražavaju zadovoljstvo ostvarenom ovogodišnjom dobiti od 682.370 KM. Najavljuju da će zbog povećanih programskih potreba, početka nove programske sezone, novogodišnjeg programa i obrade zakasnjelih finansijskih podataka, dobit biti manja, ali sigurno unutar pozitivnog finansijskog poslovanja.

Ovu godinu obilježava i obavljeni komisijski popis vrijednosti arhivskih audio/videoprogramskih sadržaja u vanbilansnoj evidenciji RTVFBiH gdje je utvrđeno da u posljednjih pet godina ukupna vrijednost TV programa prelazi 132 miliona KM.

“U periodu između 2001.i 2006. godine uložili smo 132 miliona KM u televizijsku produkciju, od čega je više od 20 miliona vrijedne arhivske građe koja ostaje iza nas”, kazao je Kukić, dodajući da je ova kuća “i dalje lider što se tiče gledanosti, iako ima mrežu samo na prostoru polovice države”.

Kukić je kazao i to da u ukupnom sistemu marketinga RTVFBiH ostvari više od 66 posto i, prema njegovim riječima, u tom se detalju nalazi odgovor na pitanje “zašto se zakonskim rješenjima pokušalo učiniti ono što nije učinjeno nigdje u svijetu: da vam novac koji vlastitim radom zaradite hoće oduzeti”.

Generalni direktor RTVFBiH Jasmin Duraković posebno je naglasio nezadovoljstvo time što ova kuća ni ranije, a ni ove godine nije imala finansijsku podršku Vlade FBiH, “premda zakon tu vrstu podrške propisuje i podstiče”. Ipak je spomenuo da će Vlada FBiH iz svog budžeta podržati izgradnju mreže predajnika za signal RTVFBiH na teritoriji FBiH. Najavio je da će u 2008. uslijediti i novi digitalni kanal “RTV plus” te da se u suradnji s lokalnim vlastima planira otvaranje novih IT centara u Posušju i Travniku.

Da je 2007. bila jedna od najuspješnijih godina u proizvodnji i emitiranju programa i u suradnji s drugim kućama, potvrdio je direktor programa FTV Vladimir Bilić.

Na pres-konferenciji je rečeno i to da je prva među 50 najgledanijih programa FTV u 2007. godini serija “Lud, zbunjen, normalan” te da ona po emisiji donosi dva i po puta više nego što je u nju uloženo.

Uspješnu godinu u programskom smislu ima i Radio Federacije.

Izvršna direktorica Sektora za produkciju i emitiranje radioprograma Lejla Tafro-Sefić je kazala da je Radio Federacije BiH u ovoj godini programski naglasak stavio na informativni i edukacijski sadržaj te da je kapitalni projekt ovog medija proizvodnja sto epizoda dokumentarno-igranog serijala “Radio enciklopedija bh. stvaralaštva”, koji je, u suradnji s Ministarstvom kulture i sporta FBiH, doživio svoje CD izdanje.

Odgovorni urednik Informativnog programa FTV-a (IPFTV) Bakir Hadžiomerović je kazao da su u 2007. godini IP i novinari bili najčešća meta kritika političara i kriminalnih krugova u BiH, tako da su novinari morali imati i policijsku zaštitu.

“Od pojedinih političara dobivamo tužbe, po dnevnoj osnovi, što je svojevrstan pritisak na FTV kako bismo mi prestali informirati građane o onome što je bitno”, njegove su riječi.