BiH
0

RTVFBiH: Džemal Šabić vršilac dužnosti direktora

FENA
Upravni odbor Radio-televizije Federacije BiH (RTVFBiH) danas je usvojio ostavku Jasmina Durakovića na dužnost generalnog direktora RTVFBiH, a na mjesto vršitelja dužnosti imenovan je Džemal Šabić.

Upravni odbor RTVFBiH iskazao je zahvalnost Durakoviću za sve ono što je u ulozi generalnog direktora učinio za ovu medijsku kuću tokom prethodnih sedam godina.

"Želimo istaći da se upravo njemu ima u najvećoj mjeri zahvaliti što je RTVFBiH u tom vremenu izrasla u najjači elektronski medij u BiH. Njezina produkcija u tom periodu postala je prepoznatljiva u BiH, njezinom okruženju, ali i na širem prostoru Evrope", ističe se danas u saopćenju Upravnog odbora RTVBiH.

Navodi se da se Durakoviću može u značajnoj mjeri zahvaliti i za činjenicu što je RTVFBiH sve ove godine odoljela političkim pritiscima kojima je bila izložena i da se uspjela očuvati kao javni servis na području FBiH.

Upravni odbor RTVFBiH naglašava da se odlaskom Jasmina Durakovića s pozicije generalnog direktora neće dogoditi nikakva promjena u osnovnoj orijentaciji RTVFBiH. I dalje će se ustrajavati na konceptu da RTVFBiH djeluje kao javni servis u službi građana, a ne u službi bilo kojeg političkog koncepta ili političke grupacije.

Novoimenovani v.d. direktor RTVFBiH Džemal Šabić rođen je 1976. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka. Tokom studija radio je na Radiju Zid, Radiju 202, a zatim na Televiziji Sarajevo, te Televiziji Bosne i Hercegovine. Na Radio-televiziji Federacije BiH radi od njenog nastanka 2001. godine, gdje se i razvija kao potpuni televizijski autor u Dokumentarnom programu i Programu za djecu i mlade. Džemal Šabić autor je brojnih dokumentarnih filmova.