BiH
101

RTV taksa ostaje 7,5 KM

SRNA
Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH donijela je odluku da uvaži prijedlog Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) prema kojem visina RTV takse ostaje 7,5 KM.

Komisija je dobila mišljenje Poslovodnog odbora BHRT-a, ali ne i Upravnog odbora Javnog RTV sistema BiH o ovom pitanju, a predstavnici Federalne televizije i BHRT-a saglasni su da visina RTV takse ostane ista, ali da se treba više posvetiti načinu ubiranja RTV takse, što predstavlja veliki problem.

RTRS je, takođe, stava da je u ovom trenutku važnije obezbijediti nastavak ugovora sa telekom operaterima u BiH za naplatu RTV takse koji ističe 26. aprila, što je preduslov za nastavak nesmetanog procesa.

Član komisije Staša Košarac istakao je da je nedopustivo što Upravni odbor Javnog RTV sistema BiH nije dostavio finansijsku analizu efekata naplate RTV takse na rad javnih servisa.

Predstavnik Upravnog odbora Javnog RTV sistema BiH Mirsad Gotovuša rekao je da kablovski operateri ne poštuju i ne provode zakonsku obavezu naplate RTV taksi i da u tome ni tužbe nisu pomogle.

Član komisije Šemsudin Mehmedović rekao je da je u Republici Srpskoj u prethodnom periodu izgubljeno 150.000 RTV pretplatnika, a u Federaciji BiH 100.000, dok je predsjednik Vijeća RAK-a Plamenko Čustović poručio da je neophodno sve snage usmjeriti na uspostavljanje efikasnog načina naplate RTV takse.

Predstavnik Ministarstva transporta i komunikacija BiH Mehmed Halilović najavio je da će se uskoro u proceduri naći prijedlog da se za šest mjeseci produži rok naplate RTV takse na dosadašnji način, dok je direktor BHRT-a Muhamed Bakarević rekao da je način upravljanja RTV taksom nezadovoljavajući.