BiH
4

RTV kanal na hrvatskom jeziku bez podrške nadležne komisije

SRNA
Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije danas u Sarajevu podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, kojim se predviđa uvođenje RTV kanala na hrvatskom jeziku.

Za principe ovog zakonskog prijedloga glasali su nezavisni poslanik Božo Ljubić, te predstavnik SNSD-a Saša Bursać i Petar Kunić iz DNS-a, protiv su bili članovi Komisije iz SDA, SDP-a i SDS-a, a uzdržan predstavnik DNZ-a BiH.

Prema Ljubićevim riječima, zahtjev za RTV kanalom na hrvatskom jeziku nije jezičko niti tehničko pitanje, već pitanje BiH, kakva je i kakva treba da bude.

"Postojeći zakon o RTV sistemu BiH donesen je preglasavanjem Hrvata u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, zbog čega je riječ o zakonu nametnutom jednom narodu", istakao je Ljubić.

Zalažući se za formiranje RTV kanala na hrvatskom jeziku, Ljubić je pojasnio da program FTV ne gleda zbog problematičnog sadržaja, pristrasnosti i neprofesionalnosti, dok program RTRS-a ne može pratiti iz tehničkih razloga.

Anto Domazet iz SDP-a BiH smatra da u okviru postojećeg koncepta RTV sistema treba naći rješenja prema kojima bi javni emiteri služili svim građanima i narodima.

"Zbog jednog partikularnog cilja ruši se cijeli sistem", rekao je Domazet, ocijenivši da predloženi zakon dovodi u pitanje održivost postojećeg RTV sistema.

Protiv su bili i predstavnici SDA Zijad Jagodić i Šemsudin Mehmedović, koji smatraju da bi uvođenje kanala na hrvatskom jeziku vodilo dodatnoj dezintegraciji BiH i potpunoj devastaciji javnog RTV sistema.

Saša Bursać iz SNSD-a podržao je osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku, ističući da se Srbi iz Republike Srpske protive bilo kakvom i bilo čijem preglasavanju.

Svoju podršku predloženom zakonu on je obrazložio i željom da se u BiH pokrene rješavanje nekih osnovnih problema konstitutivnih naroda.

Za Borislava Bojića iz SDS-a predložena zakonska rješenja neprihvatljiva su zbog predviđene raspodjele finansijskih sredstava između javnih emitera.

"Nije moguće držati jedan narod da nema svoj RTV servis", stav je predsjedavajućeg Komisije Petra Kunića iz DNS-a, koji je pozvao na jače poštovanje interesa jednog naroda.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH dobio je negativno mišljenje i Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma.

Prema predloženom zakonu, o kojem će sutra raspravljati Predstavnički dom, osim postojeća tri kanala u okviru Javnog RTV sistema BiH - RTRS-a, BHRT-a i RTV-a FBiH - uvodi se i četvrti, RTVH - kanal na hrvatskom jeziku.

S obzirom da se uvodi još jedan RTV kanal, javnim emiterima smanjuju se sredstva koja su im pripadala po osnovu raspodjele neto prihoda od marketinškog oglašavanja i naplaćene RTV takse na teritoriji BiH.

Na osnovu ove odredbe, RTRS, RTV FBiH i novoosnovanom kanalu RTVH pripadalo bi po 20 odsto od neto prihoda od marketinškog oglašavanja i naplaćene RTV takse, dok se procenat navedenih prihoda za BHRT sa 50 odsto smanjuje na 40 posto.

Inicijativu za pokretanje RTV servisa na hrvatskom jeziku pokrenuo je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u septembru 2008. godine.