Moraju obeštetiti Džombića
0

RTV FBiH, Hadžiomerović i Vasković krivi zbog klevete

Sarajevo-x.com
Bakir Hadžiomerović
Bakir Hadžiomerović
Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je presudu Osnovnog suda u ovom gradu u kojoj RTV FBiH, bivši urednik emisije "60 minuta" Bakir Hadžiomerović i bivši novinar tog magazina Slobodan Vasković, zbog klevete moraju obeštetiti premijera RS Aleksandra Džombića, pišu Nezavisne novine.

Okružni sud je odbio žalbu optuženih, tako da će oni morati isplatiti ukupno 70.000 KM. To znači da RTV FBiH, Hadžiomerović i Vasković zbog duševne boli moraju Džombiću isplatiti 5.000 KM sa zateznim kamatama. Džombić će također tražiti prinudnu naplatu novca. Premijer RS je rekao da će 5.000 KM pokloniti Dječijem domu "Rada Vranješević" u Banjoj Luci.

Presudom će Nevenka Lovren iz Vlasenice dobiti 3.000 KM, a njeni sugrađani Zvonko Bajagić, Velimir Stojišić, Mladen Popvić i Savo Klještan po 1.000 KM, ne računajući zatezne kamate.

Sporna emisija "60 minuta" emitovana je 13. aprila 2009. godine, a u njoj je objavljeno da je "Vlasenica jedan od onih gradova u BiH u kojima i danas, 14 godina nakon rata, vladaju ubice, ratni zločinci i okorjeli kriminalci..."

Okružni sud Banja Luka je analizirajući emisiju donio odluku da su tuženi krivi za klevetu.