BiH
35

RTV FBiH će Tužilaštvu BiH prijaviti pojedince iz BHRT-a zbog najava o prekidu emitiranja programa

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslovodni odbor RTV Federacije BiH obavijestit će Tužilaštvo BiH o svakodnevnim prijetećim najavama od strane pojedinaca iz Uprave i Sindikata BHRT-a, a koji prijete značajno umanjiti produkcijske kapacitete te prekinuti emitiranje programa Radio-televizije Federacije BiH, a poslije i programa BHRT-a.

U RTVFBiH smatramo da se u ovome slučaju radi o najavi počinjenja krivičnog djela jednostranoga prekida emitiranja programa, što bi nanijelo nesagledivu štetu sistemu javnoga emitiranja u BiH.

"Pojedinci iz Uprave BHRT-a, predvođeni Esadom Gotovušom i Belminom Karamehmedovićem, te njima srodne duše iz jednog od Sindikata, promoviraju kamikaza-rukovođenje javnim dobrima kao vlastitu poslovnu vrijednost dovodeći u pitanje vladavinu prava i pravne države. S obzirom da smo stava kako međusobne interne optužbe među javnim emiterima pogoduju jedino onima koji priželjkuju konačnu etničku podjelu javnoga servisa, suzdražavali smo se od javnih reakcija, vjerujući da će prevladati razum kod pojedinih čelnika iz BHRT-a. Međutim, kako se to nije dogodilo, već je Uprava BHRT-a produbila svoje destruktivne nakane, prijeteći gašenjem oba javna servisa sa sjedištem u Sarajevu, Poslovodni odbor RTV Federacije BiH, zbog javnosti, istine i budućnosti jedinstvenoga sistema emitiranja u našoj zemlji, dužan je građane upoznati sa stvarnim činjenicama", navodi se u saopćenju Poslovodnog odbora RTV FBiH.

Iz RTV FBIH upozoravaju na potpuno netačne tvrdnje o navodnim dugovanjima RTVFBiH kojima Uprava BHRT samo želi opravdati potez najavljenoga gašenja oba javna emitera u Sarajevu, prikriti vlastitu nesposobnost rukovođenja javnim resursima i kreirati mučne odnose među radnicima ove dvije kuće s ciljem daljnjeg srozavanja kvaliteta programske produkcije.

Radio-televizije Federacije BiH ne duguje novčne iznose na koje se BHRT poziva i s kojima na primitivan način manipulira.

"Izvjesne tužbe na temu dugovanja, a koje je upravo BHRT bezrazložno i neargumentirano pokrenuo još prije sedam godina na sudovima, gdje se iste i danas nalaze, nisu Upravi BHRT-a nikakvi argumenti za vlastito katastrofalno poslovanje. Eventualne dugove među emiterima i njihov iznos utvrdit će nadležni sudovi, a ne Uprava BHRT-a, koja nikada nije pristala na prijedloge RTVFBiH za vansudske nagodbe, upravo iz želje da ovakvim beskrajnim i nesuvislim tužbama i javnim optužbama kreiraju talačku krizu među svim radnicima i pravnim subjektima u javnom servisu, prikrivajući time svoje unosne privatne poslove u istom javnom servisu i svoju potpunu poslovodnu nesposobnost. Primjera radi, BHRT je samo po osnovu redovnih mjesečnih uplata od RTV Federacije BiH, a koje su za proteklih 13 godina premašile ukupan iznos od 100 miliona KM, prihodovala tolika sredstva koja su BHRT-u bila dostatna za isplatu baš svih bruto plaća, baš svih svojih radnika u tih proteklih 13 godina. Pored toga, za tih istih 13 godina, osim pomenutih kompletnih troškova svih plaća, koje je za BHRT podnijela RTV Federacije BiH, BHRT je još oprihodovala čak oko pola milijarde KM, a po osnovu: 50% redovnih prihoda od RTV takse, vlastitog marketinga, iznajmljivanja svojih mnogobrojnih resursa, rasprodaje svojih mnogobrojnih resursa, itd. Pored svega navedenoga, BHRT već dugo, kao i danas, ne isplaćuje bruto plaće, svaki novi mjesec vodi životnu bitku da podijeli neto plaće, nema relevantan program, nema kadrovsku politiku, nema adekvatne tehničke resurse, a nema čak ni valjan toalet u vlastitoj zgradi. Bosanskohercegovačka radio-televizija danas ima potpuni finansijsko-poslovni kolaps, i još ima kamikaza upravu Gotovuša - Karamehmedović, te i jedan od Sindikata srastao uz tu upravu, a po staroj cijeni", navodi se dalje u saopćenju.

Ovim putem javnost RTV FBiH podsjeća da je BHRT proteklih godina prema Zakonu o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH bila dužna 25% vlastitoga programa naručiti iz produkcije Federalne televizije i RTRS-a, ali BHRT nikada nije kod Federalne televizije naručila niti jednu minutu programa zbog čega je FTV BiH oštećena za više od 35 miliona KM, a za što RTV FBiH nije tužila BHRT niti istim u javnosti mahala.

"Umjesto toga BHRT je, bez natječaja, program naručivao i naručuje uglavnom kod privatnih porodukcija, što je jedan od razloga stanja u kom se nalaze, dok su sredstva od preko 100 miliona KM koja je RTVFBiH uplatila, umjesto na bruto plate, trošena nerazumno na kontinuirana velelepna i bezrazložna putovanja uprave i njihovih urednika, putovanja koja ne prestaju čak niti u današnjoj besparici. S pobrojanim stabilnim i kontinuiranim prihodima od oko 650 miliona KM (šest stotina i pedeset miliona KM) za samo 13 godina, i očigledno neuporedivo višim rashodima, BHRT danas promovira kamikaza-upravljanje javnim resursima kao novu poslovnu vrijednost, a sve primitivno prijeteći i komemorativno kukajući u javnosti. Međutim, nije sve oko novca, ili baš jeste, pa nas posebno zabrinjava činjenica da su javni napadi BHRT-a prerasli u otvorenu i brutalnu fazu onoga momenta kada se Poslovodni odbor RTV Federacije BiH, zajedno s kolegama iz RTRS-a, javno i oštro usprotivio podjeli BHRT-a na etničke kanale, čime su srušeni 'tajni dogovori' s pojedinim političkim opcijama i čiju su realizaciju priželjkivale određene strukture na BHRT-u. Ti su dogovori bili sadržani u maksimi: dobit ćete redovitu i potpunu naplatu RTV takse kada se BHRT etnički podijeli na tri kanala", stoji u saopćenju.

Nastali na tim neuspjelim dogovorima, sada se iz istih centara moći preko BHRT Uprave i Sindikata, kanaliziraju javni i praktični sukobi među emiterima s obzirom da su se, osim javnog protivljenja podjelama, projektori etničkih podjela suočili i s potpunim suglasjem između svih javnih emitera oko prve faze digitalizacije koja se već realizira i novog modela naplate RTV takse putem poreza, čime je jasno demonstrirano da sistem javnog emitiranja u BiH može funkcionirati poslovno i jednoglasno, navode iz RTV FBiH.

"Ovdje je važno kazati i da se menadžment BHRT-a nikada nije javno ogradio od prijedloga etničke podjele BHRT-a, a što nas sve iskreno zabrinjava i upućuje na zaključak da su pojedinci iz Uprave bili spremni etnički podijelti BHRT radi ubrzanog rješenja naplate RTV takse, kako bi se preko noći došlo do sredstava kojima bi se pokrila poslovno-financijska propast nastala nesposobnim upravljanjem BHRT-om. Nakon evidentne kadrovske, finansijske i programske devastacije BHRT-a, sada se ide i u gašenje signala BHRT-a i signala RTV Federacije BiH. To je zadnja linija ispod koje ne možemo ići", dodaju iz RTV FBiH.

Poslovodni odbor RTV Federacije BiH poručuje da će ustrajati na opstanku jedinstevnoga sistema emitiranja u našoj zemlji i da ćemo se suprotstaviti svakoj ideji gašenja signala bilo kojeg emitera, kao i segregaciji urednika i novinara po nacionalnoj osnovi.