Nakon 15 dana štrajka
0

RTV BPK nastavila s emitiranjem programa

Piše: T.Sekulić
Uposleni u Radio-televiziji BPK Goražde skoro 15 dana bili su u generalnom štrajku zbog čega nije emitovan ni program ove televizije. Zahtijevali su da im se isplate zaostale plate i nisu odustali od štrajka sve dok taj zahtjev nije bio ispunjen. Kako saznajemo, danas je postignut dogovor između radnika i menadžmenta kuće, štrajk je zamrznut i uposlenici su se vratili na svoja radna mjesta.

Četiri mjeseca su kasnile plate uposlenicima RTV BPK Goražde zbog čega su još u novembru nekoliko puta protestirali jednosatnom obustavom rada, a zatim svoja prava pokušali tražiti ispred zgrade institucija Bosansko-podrinjskog kantona. Kada ni na taj način nisu uspjeli ostvariti svoja prava stupili su u generalni štrajk i u potpunosti prekinuli program.

Zahtjevali su podršku iz budžeta, odnosno isplatu zaostalih plata, razlike u već isplaćenim platama i regres za ovu godinu.

"Danas su se vodili pregovori sa menadžmentom kuće te je postignut dogovor s kojim se usaglasila i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona. Plate će, prema dogovoru, biti isplaćene tokom iduće sedmice, a ostala dugovanja do juna naredne godine", saopšteno nam je iz RTV BPK.

U toj medijskoj kući uposleno je 29 radnika koji su istakli kako je štrajk zamrznut i ukoliko se ne ispoštuje postignuti dogovor oni će ponovo stupiti u štrajk.

Odmah po potpisivanju dogovora radnici su nastavili s radom i emitiranjem programa, koji je bio obustavljen od 27. novembra do danas.