"Slučaj Hadžiomerović"
0

RTV BiH: Provest ćemo sudske presude kad postanu pravosnažne

Klix.ba
Bakir Hadžiomerović
Bakir Hadžiomerović
"Radio-televizija Federacije BiH i generalni direktor Džemal Šabić će provesti svaku sudsku presudu i Rješenje kada ona postanu pravosnažna i izvršna, pa tako i Rješenje Općinskog suda u Sarajevu o privremenoj mjeri osiguranja za Bakira Hadžiomerovića kada i ako isto bude izvršno, a što još nije slučaj", saopćeno je iz RTV FBiH.

"Uposlenik, i u ovom slučaju tužitelj RTV Federacije BiH, Bakir Hadžiomerović je sa pozicije Urednika tv programa i multimedije razriješen prije 6 mjeseci i 19 dana poslije čega je sa RTVFBiH potpisao ponuđeni novi Ugovor o radu na najviše rangirano radno mjesto iz oblasti novinarsko-uređivačkih poslova u RTVFBiH, na radno mjesto Komentator.

Od tada pa do danas RTV Federacije BiH je Bakiru Hadžiomeroviću redovno uplaćivala i uplaćuje mjesečnu plaću koja iznosi 1.455,33 KM netto svakog mjeseca (što su, usporedbe radi, gotovo dvije prosječne plaće u Federaciji BiH), te i ostale zakonom propisane nadoknade: redovan topli obrok u iznosu od 735 KM za svih 6 mjeseci ukupno, te mjesečni kupon za prevoz na posao u iznosu od 318 KM za svih proteklih 6 mjeseci ukupno. Sa svim ostalim doprinosima i porezima na plaću i ostalim zakonskim davanjima RTV Federacije BiH je, na ime svog uposlenika Bakira Hadžiomerovića, izdvojila i isplatila ukupno15.078,12 KM bruto za navedenih 6 mjeseci.

U svim pomenutim mjesecima Bakir Hadžiomerović nije nikome od urednika ili saradnika u RTVFBiH predložio, a niti je uredio ili bilo šta konkretno uradio, iz opisa i popisa uredničkih poslova koji mu stoje u Ugovoru o radu na radno mjesto Komentator. S obzirom na dugogodišnji angažman Bakira Hadžiomerovića u ovom mediju, a i iskreno želeći napokon Hadžiomerovića vratiti redovnom i profesionalnom obavljanju poslova u javnom mediju, lišenom političkih utjecaja, RTV Federacije BiH u proteklim mjesecima nije problematizirala i potencirala Hadžiomerovićevo odsustvo angažmana u svakodnevnom produciranju programa.

Radio-televizija Federacije BiH nije svog uposlenika Hadžiomerovića niti jednog momenta dovela u bilo koju vrstu egzistencijalne nestabilnosti, čak naprotiv, te je stoga i nejasno otkuda nakon šest mjeseci privremena mjera osiguranja, koja se inače donosi upravo radi zaštite egzistencije uposlenika.

Ipak, bez obzira na tešku aktuelnu situaciju, u kojoj pojedine političke snage pokušavaju prekršiti Ustav, zakone i zakonske procedure ne bi li na čelo RTV Federacije BiH dovele politički podobne rukovodioce i urednike-poslušnike, RTV Federacije će i u ovom slučaju iz oblasti radnih odnosa demonstrirati kako se dosljedno poštuje zakonska i ustavna regulativa", navodi se u saopćenju RTV FBiH.