Finansirati ga iz prihoda BHRT-a
0

RTRS: Osnivanje kanala na hrvatskom jeziku neugodno iznenađenje

SRNA
Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) saopštila je danas da kanal na hrvatskom jeziku mora da se finansira iz prihoda BHRT-a, a da će stručnjaci emitera iz RS pružiti besplatnu pomoć kolegama da bi ovaj javni servis što prije profunkcionisao.

Iz RTRS-a saopšteno je da se članovi Upravnog odbora, zaposleni i rukovodstvo ove medijske kuće nikada nisu protivili demokratskom i civilizacijskom pravu hrvatskog naroda da u BiH formira kanal na hrvatskom jeziku, kao i da su to pravo hrvatskog naroda stručnjaci RTRS-a zastupali svojevremeno pred Ustavnim sudom BiH.

U saopštenju se navodi da stavljanje na dnevni red izmjena Zakona o Javnom RTV sistemu BiH i usvajanje tih izmjena na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, kojim se predviđa osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku, veliko i neugodno iznenađenje za RTRS.

"Prvo, bio je red da budemo upoznati sa prijedlogom rješenja, ako ne od stručnih službi i uopšte Vijeća ministara, kao institucije, a ono bar od srpskih predstavnika koji izgleda od svega na Radio-televiziji Republike Srpske vole samo da ih kamera snima i da troše naš novac", naglašava se u saopštenju.

Iz RTRS-a podsjećaju da trenutno Republika Srpska učestvuje u finansiranju javnih RTV servisa u BiH (RTRS, BHRT i FTV) sa gotovo 50 posto sredstava od prikupljene RTV takse.

"Nažalost, predstavnici srpskog naroda iz Republike Srpske ne samo da u proteklih sedam godina nisu pokušali da promijene ove nelogičnosti, već su olako digli i ruku za smanjenje prihoda RTRS-u", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje da je nemoguće od RTRS-a uzeti pet posto RTV takse i dati je kanalu na hrvatskom jeziku.

"To bi značilo da građani Republike Srpske i Srbi treba da prave kanal na hrvatskom jeziku, pri čemu se zaboravlja da je od 1992. godine ova Srpska radio televizija, a od 1999. godine, izgrađena voljom, energijom i novcem srpskog naroda i građana Republike Srpske", naglašavaju iz RTRS-a.

U saopštenju se navodi da kanal na hrvatskom jeziku mora da se finansira iz prihoda BHRT-a koja ima 1000 zaposlenih, jedan televizijski i radijski program i 50 posto RTV takse iz BiH, kao i da "taj i takav kanal mora da se finansira iz prihoda koji se proteklih sedam godina, a i danas gotovo u apsolutnom iznosu troši u Sarajevu".

"Neka kapaciteti Bosansko-hercegovačke radio-televizije, 1.000 zaposlenih i svi produkcijski kapaciteti, kao i 50 posto RTV takse budu osnov za izgradnju kanala na hrvatskom jeziku. Stručnjaci RTRS-a drage volje pružit će besplatnu pomoć kolegama u hrvatskom kanalu da bi ovaj javni servis što prije i kvalitetnije stao na svoje noge", napominju iz RTRS-a.

U saopštenju se navodi da se postavlja pitanje gdje su smješteni produkcijski kapaciteti, kakva je programska šema, ljudski resursi i "ono što je najbitnije koju će mrežu za prenos programa koristiti ovaj javni servis".

"Koliko je ovo društvo spremno da ispunjava zakonske okvire govori i činjenica da je prema važećem Zakonu o Javnom RTV servisu, obaveza Bosansko-hercegovačke televizije da proizvodi trećinu programa u Mostaru, trećinu u Banjoj Luci i trećinu u Sarajevu", napominju iz RTRS-a.

U saopštenju se ističe da se "to nikada nije ostvarilo u praksi iako ova zakonska odredba važi već sedam godina". "Javnim servisima i zaposlenim u njima nikada neće biti dobro dok god o njima bez njihovog prava učešća odlučuju političari, onako usput", navodi se u saopštenju.

Vijeće ministara BiH danas je usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH kojim je predviđeno osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku.