BiH
133

RTRS i RTV FBiH: Protivimo se etničkoj podjeli Javnih servisa, pa tako i BHRT-a

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Radio-televizije Republike Srpske i Radio-televizije Federacije BiH u zajedničkom saopćenju za javnost istakle su da se odlučno protive etničkoj podjeli Javnih servisa, pa tako i BHRT-a, a što se pokušava instalirati najnovijim službenim prijedlogom Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH o uspostavi nacionalnih TV kanala na BHRT-u.

Entitetski javni servisi, RTRS i RTV Federacije BiH, smatraju da su ovi najnoviji prijedlozi Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH duboko antievropski i antidemokratski, te predstavljaju korak unazad i dovode u pitanje osnovnu postavku javnih servisa u BiH koja se i temelji na tome da javni servisi u svom cjelokupnom programskom sadržaju budu na usluzi svim građanima bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

"Ujedno, smatramo da takav prijedlog, i sa stajališta novinarske profesije i sa stajališta društvenoga efekta, predstavlja još jedan vid segregacije kakvu već imamo u obrazovanju kroz tzv. projekt 'dvije škole pod jednim krovom' gdje su učenici u istoj školi razvrstani po etničkim razredima. Mislimo da je primitivno i veoma loše razvrstavati javne servise, novinare i ostale uposlenike na taj anticivilizacijski način", stoji u zajedničkom saopćenju za javnost.

Poslovodni odbori RTRS-a i RTV Federacije BiH opredijeljeni su za aktuelne javne servise: BHRT, RTRS i RTV Federacije BiH, a koje prvo treba financijski putem novog modela RTV takse stabilizirati, te dalje u skladu sa demokratskim i poslovnim načelima upotpuniti i reformisati kako bi još snažnije i kvalitetnije ispunjavali svoju ulogu rasterećeni bilo kakvih primitivnih podjela u vlastitim programskim strukturama.

"Iz tog razloga protivimo se instaliranju ovakvog vida ozakonjenja segregacije u novom prijedlogu Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH u Izmjenama i dopunama Zakona o BHRT-u", stoji u saopćenju koje zajednički potpisuju generalni direktor RTRS-a Draško Milinović i generalni direktor RTV FBiH Džemal Šabić.